Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δύο κρίσιμα ζητήματα. Στην ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και στο πρόβλημα της «πατριδοκαπηλείας». Οι δύο αναφορές του πρώην πρωθυπουργού εκλήφθηκαν από ορισμένους ως έμμεσες «αιχμές» σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής επικαλούμενος τον ιδρυτή της ΝΔ και τα λόγια του στο πρώτο συνέδριο του κόμματος το 1979 είπε:  «Όταν ένας λαός δεν μπορεί να επιτύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της Δημοκρατίας, κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι προϋπόθεση της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι η πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη.

«Όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Προφανώς το αξίωμα αυτό δεν δικαιολογεί διαρκείς και εξωπραγματικές διεκδικήσεις της οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας ούτε σημαίνει ότι αναλαμβάνει η πολιτεία όλα τα βάρη και τις ευθύνες των πολιτών. Σημαίνει όμως ότι η πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών, πρωτίστως βέβαια εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Σχετικά με το πρόβλημα της «πατριδοκαπηλείας», ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε:  «Οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την διαμόρφωση συνθηκών σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης. Ο δημοκρατικός διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Αυτό είναι το θεμελιώδες δίδαγμα της ιστορικής μας εμπειρίας. Είναι ταυτόχρονα το εθνικό μας καθήκον, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπό απειλή. Απειλή που αφορά όχι μόνο δικαιώματα, συμφέροντα και επιδιώξεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, αλλά απειλή ακόμα και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Ads

Και κλείνοντας θύμισε μια αναφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή από ομιλία του στην Βουλή, στις 30 Οκτωβρίου 1975: Έλεγε τότε ο ιδρυτής της ΝΔ: «Η Ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν την μορφή της πατριδοκαπηλείας και καταλήγουν σε διχασμούς».