Τρεις πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία, ενώ δίνεται μάχη να μην φτάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο. 

Ads

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Προηγήθηκαν συνεχείς εκκενώσεις περιοχών, τόσο της Αρχαίας Ολυμπίας, όσο και πολλών οικισμών όπως οι Πλάτανος, Πελόπιο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκανιά, Χελιδόνι, Λυγαριά και Λατζόι.

Ads

Ο υφυπουργός και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς άφησε υπόνοιες πως η μεγάλη φωτιά είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, λέγοντας πως τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Εάν είχαμε από την αρχή εναέρια μέσα», τότε η φωτιά θα είχε ήδη σβήσει δήλωσε ο Βασίλης Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο κ. Αρβανίτης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, είπε πως «εάν είχαμε από την αρχή εναέρια μέσα, θα πιάναμε τη φωτιά στη γέννησή της και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα δήλωσε πως ευελπιστεί «έστω και τώρα» πως τα εναέρια μέσα θα συνδράμουν αποφασιστικά και θα σβήσουν την πυρκαγιά πριν από τη δύση του ηλίου.

Ανέφερε επίσης ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται, καθώς «είμαστε πίσω στο 2007», όσον αφορά τα εναέρια μέσα. Εκτίμησε επίσης ότι «υπάρχει σχέδιο να καεί ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες», προσθέτοντας πως «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Επίσης λόγω της πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου από το 124ο χλμ έως το 130ο χλμ.

image

image