Δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, όπου η Κεντροδεξιά κέρδισε χωρίς όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία, οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν φαίνεται να τελεσφορούν και πλέον το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες φαντάζει υπαρκτό.

Ads

Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται η Deutsche Welle, αναφέρουν πως στις διερευνητικές επαφές του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το Αριστερό Μπλοκ (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) και την Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι Κομμουνιστές, δεν σημειώθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος. Σημειώνεται πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμης στις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο θα μπορούσε μαζί με το Αριστερό Μπλοκ και την Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Αντίθεα η Κεντροδεξιά αν και κατέλαβε τις περισσότερες έδρες δεν έχει κάποιο πολιτικό σύμμαχο στη νέα Βουλή, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής του Κεντροδεξιού Συνασπισμού Πορτογαλία Μπροστά αναζήτησε κυβερνητικό εταίρο στους Σοσιαλιστές. Ωστόσο οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού απέτυχε.

Γεγονός είναι ότι θεωρητικά μια αριστερή κυβέρνηση των τριών αριστερών κομμάτων θα διέθετε μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναφέρει η Deutsche Welle και συνεχίζει: «Εντούτοις οι ριζοσπαστικές θέσεις των δυο μικρότερων, του Αριστερού Μπλοκ και της Ενωτικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, φαίνεται να στέκονται ανυπέρβλητο εμπόδιο σε μια συνεργασία με το πιο μετριοπαθές και φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα».

Ads

«Παρά ταύτα, η επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ, Καταρίνα Μάρτινς εκτιμά ότι υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων περνούν σε δεύτερη μοίρα: “Στην παρούσα φάση δεν διαπραγματευόμαστε με τους Σοσιαλιστές το εκλογικό πρόγραμμα του Αριστερού Μπλοκ. Οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των κομμάτων μας θα παραμείνουν. Ωστόσο μπορούμε να στηρίξουμε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση εάν ανταποκριθεί σε δυο συγκεκριμένα αιτήματα του προγράμματός μας: οι μισθοί των Πορτογάλων πρέπει να αυξηθούν και τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να ενισχυθούν. Εάν όμως παραμείνει στην εξουσία η συντηρητική κυβέρνηση, τότε δεν θα καταφέρουμε να τα περάσουμε όλα αυτά”.

Ο νικητής των εκλογών Πάσος Κοέλιο, νυν πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού Πορτογαλία Μπροστά εξέφρασε πάντως την πρόθεσή του να διεξάγει και νέες συνομιλίες με τους Σοσιαλιστές, εφόσον όμως οι τελευταίοι αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους:

«Είχαμε δυο συναντήσεις με τους Σοσιαλιστές. Είχαμε προετοιμαστεί και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εποικοδομητικές αντιπροτάσεις, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουν οι Σοσιαλιστές. Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε μια πολιτική λύση με τους Σοσιαλιστές, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε απαντήσεις προκειμένου να μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα εάν μπορούμε να οικοδομήσουμε το σχηματισμό κυβέρνησης στη στήριξη των Σοσιαλιστών ή όχι», δήλωσε.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να έχει το ρόλο κλειδί στη μετεκλογική Πορτογαλία. Άγνωστο παραμένει εάν και με ποιο τρόπο θα τον αξιοποιήσει», σχολιάζει η Deutsche Welle.