Τη διαφωνία τους σε ενδεχόμενη πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας εκφράζουν δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν από το κόμμα να βάλει τέλος σε αυτή τη συζήτηση.
 

Ads

«Καλό είναι η συζήτηση περί Αβραμόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας να τελειώνει! Το μήνυμα της κάλπης ήταν αντιμνημονιακό, μήνυμα αποδοκιμασίας του υπαρκτού πολιτικού συστήματος και έξωσης του πολιτικού προσωπικού που στήριξε τα μνημόνια και οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία». Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας.

image
 
«Το λαϊκό αίτημα για ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν σχετίζεται με τα μνημόνια και την προγενέστερη πορεία προς την χρεοκοπία, Πρόεδρος ευρείας κοινωνικής αποδοχής, Πρόεδρος που δεν θα υπογράφει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πρόεδρος που θα δείχνει ότι αυτή η χώρα αλλάζει σελίδα και ανακτά την αξιοπρέπειά της!» προσθέτει ο βουλευτής.
 
Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, διαφωνεί με την πρόταση ενός υποψήφιου από την δεξιά ή την κεντροδεξιά. Όπως τονίζει σε άρθρο της υπό τον τίτλο: «Όχι σε Πρόεδρο της Δεξιάς ή της κεντροδεξιάς», πρέπει να σταματήσουν οι φήμες που θέλουν το κόμμα να προτείνει για Πρόεδρο «τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (ή και τον…Κ. Καραμανλή!)»
 
Η βουλευτής πιστεύει ότι μια τέτοια πρόταση θα ενισχύσει «τις αμφιβολίες που δημιούργησε στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ και θα αποδυναμώσει την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς».

image
 
Ολόκληρο το άρθρο της Ιωάννας Γαϊτάνη στο rproject.gr

Ads

Οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο (ή και τον…Κ. Καραμανλή!) πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Ενισχύουν τις αμφιβολίες που δημιούργησε στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ. και αποδυναμώνουν την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Κατ’αρχήν, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιες αναζητήσεις. Αν για τη συγκυβέρνηση με τον Καμμένο προβλήθηκε ως αιτιολογικό το αριθμητικό πρόβλημα της αυτοδυναμίας (λαθεμένα, γιατί πάντα υπήρχε η εναλλακτική λύση της απαίτησης ψήφου εμπιστοσύνης…) για την επιλογή Προέδρου δεν τίθεται κανένα αριθμητικό πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί-και οφείλει!-να επιλέξει Πρόεδρο που θα ενισχύσει την πολιτική του ενόψει των πολύ σκληρών διλλημάτων που έρχονται.

Είναι επίσης λαθεμένο το επιχείρημα ότι η ανάδειξη ενός Προέδρου Δημοκρατίας, όπως ο μνημονιακός αντιπρόεδρος…της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, θα ενισχύσει την κοινωνική «συναίνεση» προς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ: η «συγκατοίκηση» θα σπείρει σύγχυση στην κοινωνική βάση μας, ενώ θα προσφέρει όχι αμελητέα πολιτικά όπλα (π.χ. δικαίωμα αναπομπής των νομοσχεδίων) στους αντιπάλους μιας πολιτικής που πρέπει να επιδιώξει σταθερά την ανατροπή της λιτότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιλέξει και να υποστηρίξει για τη θέση του ΠτΔ πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και τις λαϊκές δυνάμεις, εμπιστοσύνη στη δέσμευση ότι θα υποστηρίξουμε το πρόγραμμά μας με κάθε αναγκαίο μέσο.