Δύο ακόμη λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες αναχώρησαν την Κυριακή από την Ειδομένη για την Πιερία και τα κέντρα φιλοξενίας. Τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο του σχέδιου για εκκένωση της Ειδομένης, θα συνεχιστεί η μετακίνηση όσων προσφύγων επιθυμούν να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό.

Ads

Νωρίτερα αναστάτωση προκλήθηκε στον Ειδομένη εξαιτίας των ανυπόστατων φημών περί ανοίγματος των συνόρων. Πρόσφυγες από κέντρα φιλοξενίας έφτασαν στον καταυλισμό, ενώ πλήθος κόσμου – πρόσφυγες και αλληλέγγυοι – συγκεντρώθηκε πάνω στις γραμμές του τρένου με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους. Λόγω του αναβρασμού που επικράτησε ισχυρή ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές του φράχτη.

Η αστυνομία και η ΜΚΟ με ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων ενημέρωναν τον κόσμο πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν επιχειρήσουν να τα περάσουν. Στην προσπάθεια της ενημέρωσης συμμετείχαν και πρόσφυγες οι οποίοι εξηγούσαν στους υπόλοιπους πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και να μην ακούν τις φήμες που κυκλοφορούν. Μετά την ένταση που επικράτησε η ηρεμία επανήλθε στον καταυλισμό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τον κόσμο από την Ειδομένη σε καλύτερο μέρος.

Ads

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας δύο ακόμη λεωφορεία με πρόσφυγες αναχώρησαν από τον καταυλισμό για κέντρα φιλοξενίας στην Πιερία. Τα τελευταία τρία 24ωρα έχουν αναχωρήσει συνολικά από την Ειδομένη 13 λεωφορεία και η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αναμένεται να συνεχιστεί, αφού αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν, πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες. 

Μεταξύ αυτών που έφυγαν την Κυριακή από την Ειδομένη ήταν και η οικογένεια της 9χρονης που είχε νοσήσει από ηπατίτιδα Α’ καθώς, όπως εξήγησε η μητέρα της, η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πλέον ανυπόφορη. «Θέλω καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μου και να μπορέσω να δω πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για τη Γερμανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.