Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις έφερε για τους συνταξιούχους η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την καταβολή των αναδρομικών. Μετά την «ψυχρολουσία» με το κούρεμα ύψους 60% του συνολικόυ ποσού, αλλά και το γεγονός πως η πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων με σύνταξη έως 1.000 ευρώ μένουν εκτός της καταβολής των αναδρομικών, με τη δημοσιοποίηση της σχετικής τροπολογίας αποκαλύφθηκαν δύο ακόμη ζητήματα. 

Ads

Το πρώτο είναι πως τελικά το ποσό για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα δεν είναι 1,4 δισ. ευρώ, όπως αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αλλά μόλις 900 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου και θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη μόλις εκδοθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. 

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτεται, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στις όποιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων, καθώς όπως αναφέρεται στην τροπολογία με την καταβολή των 900 εκατ. ευρώ για τις κύριες, αποσβένονται και τα ποσά για δώρα και επικουρικές. Δηλαδή χάνουν το δικαίωμα να προσφύγουν όσοι συνταξιούχοι δεν το έχουν κάνει για να διεκδικήσουν αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία η αξίωση παραμένει μόνο σε όσους έχουν ήδη προσφύγει.

Έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι που περίμεναν ότι θα λάβουν αναδρομικά κύριας, επικουρικής σύνταξης και δώρων θα αναγκαστούν να αρκεστούν στα αναδρομικά μόνο της κύριας σύνταξής τους.  Σημειώνεται πως ήδη οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους συνταξιούχους, με τον αρμόδιο δικηγόρο να αναφέρει πως η απόφαση της κυβέρνησης συνιστά συνταγματική εκτροπή. 

Ads