Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, με απόφασή του λίγο πριν τις εκλογές δίνει τη δυνατότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό να συνταγογραφεί και να ασκεί μια σειρά από ιατρικές και όχι νοσηλευτικές πράξεις. Έντονες οι αντιδράσεις από τους γιατρούς που καταγγέλλουν προεκλογικά μικροπολιτικά παιχνίδια και ζητούν την ακύρωση της απόφασης, απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 19 Ιανουαρίου, η νοσηλευτική κατ’ οίκον επίσκεψη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και “συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού όπως: Ήπια αναλγητικά – αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων”.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους νοσηλευτές των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Εξωτερικών Ιατρείων των νοσοκομείων να παραπέμπουν τους ασθενείς για απλές διαγνωστικές εξετάσεις, η μέτρηση κεντρικής φλεβικής πιέσεως, και η διενέργεια κλινικής εξέτασης (επισκόπηση, ακρόαση, ψηλάφηση).

“Απαράδεκτη” θεωρεί την απόφαση του Υπουργού Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας πως “δίνεται  η δυνατότητα στο προσωπικό του νοσηλευτικού κλάδου να ασκεί μια σειρά από αρμοδιότητες που αποτελούν ιατρικές και όχι νοσηλευτικές πράξεις”. “Θεωρούμε επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία ιατρικές πράξεις όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων, η μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης ή η αξιολόγηση των ασθενών, να γίνονται από προσωπικό που δεν έχει την κατάλληλη επιστημονική επάρκεια”, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και συνεχίζει:

Ads

“Δεν έχει κανένας Υπουργός το δικαίωμα να ικανοποιεί αιτήματα επαγγελματικών κλάδων του χώρου της Υγείας με μικροπολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Αναρωτιόμαστε, αν η προεκλογική περίοδος είχε μεγαλύτερη διάρκεια, θα επέτρεπε στους νοσηλευτές ακόμη και να χειρουργούν, με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες ακόμη ψήφους; Ας αντιληφθούν όλοι ότι η υγεία των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Γι αυτό ζητούμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η αλόγιστη και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση Υπουργική Απόφαση του κ. Βορίδη, πριν θρηνήσουμε θύματα”.

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. “Η υπουργική απόφαση της 19ης Ιανουαρίου 2015 η οποία καθορίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών είναι απόφαση προεκλογικού χαρακτήρα, η οποία ευτελίζει τόσο την πολιτική ζωή όσο και την ιατρική λειτουργία”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

“Τιμούμε τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, συνεργαζόμαστε στενά στα νοσοκομεία και στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία με την υψηλή επιστημονική γνώση και την τεκμηριωμένη εμπειρία που διαθέτει. Θα πρέπει άμεσα να ακυρωθεί η απόφαση αυτή, διότι αποτελεί μεγάλη προσβολή προς το ιατρικό λειτούργημα και τους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που προωθήθηκε πέντε ημέρες προ των εκλογών, χωρίς καν να υπάρξει συζήτηση με τα θεσμικά όργανα των ιατρών και κυρίαρχα τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά ούτε γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ”, σημειώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος:

“Τέτοιες αποφάσεις δημιουργούν παράλληλα, μεγάλες παρενέργειες όσον αφορά τις σχέσεις συνεργασίας ιατρού και νοσηλευτή αλλά και στην προστασία της υγείας του Ελληνικού λαού. Ο νοσηλευτής δεν λειτουργεί ποτέ αυτόνομα αλλά πάντοτε κάτω από τις ιατρικές οδηγίες. Η απόφαση αυτή αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος – Άρθρο 5, παράγραφος 5 και Άρθρο 21, παράγραφος 3 και αν δεν ακυρωθεί από τον ίδιο τον Υπουργό θα προσφύγουμε για την ανάκλησή της στη Δικαιοσύνη”.