Δυνατός σεισμός της τάξεως των 5,2 ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο έξω από τη Νίσυρο. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 150 χιλιόμετρα και το επίκεντρο ήταν 32 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Νισύρου.

Ads

image

Ενεργοποίηση ειδικού πρωτοκόλλου λόγω του ηφαιστείου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο σεισμός δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, το γεγονός ότι στη Νίσυρο υπάρχει το ηφαίστειο, υποχρεώνει την Πολιτική Προστασία να ενεργοποιήσει ειδικό πρωτόκολλο αντίδρασης, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να έχουν τεθεί ήδη σε συναγερμό. 

Ads

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είπε στο Πρώτο Θέμα ότι λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους, ο σεισμός δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή που εντοπίζεται το επίκεντρο χαρακτηρίζεται ως χαμηλής σεισμικότητας και η δόνηση από μόνη της δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Καθησυχαστικός είναι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, αφού όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook, «ο σεισμός ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο και έχει το χαρακτηριστικό μεγάλο εστιακό βάθος της τάξης των 150 km. Αυτοί οι σεισμοί συνήθως δεν δημιουργούν μετασεισμικές ακολουθίες και παρακολουθούμε ενόργανα το φαινόμενο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Ε.Α.Α με επιστημονικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του».