Το δρόμο προς τη Βουλή φαίνεται πως παίρνει η δικογραφία που αφορά τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη περί αμφίβολης αποτελεσματικότητας του μνημονίου. Ήδη διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε από τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι έκριναν ότι πρέπει να αποσταλεί στη Βουλή για την αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών πολιτικών προσώπων. Η δικογραφία μελετάται ήδη από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα αποφανθεί για την τύχη της.

Ads

Οι κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, επικαλούμενοι το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που ορίζει την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή στις περιπτώσεις που απαιτείται διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων, τονίζουν ότι για την υπόθεση προκύπτουν στοιχεία που δεν μπορούν να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από τους ίδιους.

Κατά συνέπεια ματαιώθηκαν οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων που εκκρεμούσαν. 
 
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας έχει καταθέσει δύο φορές ο κ. Ρουμελιώτης, ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε τις δημόσιες δηλώσεις του, ότι δηλαδή είχε προειδοποιήσει τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τους προβληματισμούς που επικρατούσαν στο ΔΝΤ όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του οικονομικού προγράμματος, ενώ καταθέσεις έδωσαν και η πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, καθώς επίσης και ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης.
 
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κατσέλη, σε δηλώσεις μετά την κατάθεσή της, υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση των συζητήσεων του κ. Παπανδρέου με τους παράγοντες του ΔΝΤ και έτσι δεν γνωρίζει αν υπήρχε, ή όχι, ενημέρωση της ηγεσίας τής τότε κυβέρνησης για αμφιβολίες περί της αποτελεσματικότητας του προγράμματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ δεν είχε εκφράσει επίσημη θέση για ενδεχόμενη διαφορετική κατεύθυνση στο οικονομικό πρόγραμμα από τη συμφωνηθείσα.
 
Ο κ. Αρσένης, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε πως σε ιδιωτικές συζητήσεις ο κ. Ρουμελιώτης έλεγε όσα τώρα υποστήριξε δημόσια. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το κατά πόσον ο κ. Ρουμελιώτης είχε ή όχι, ενημερώσει την ηγεσία της κυβέρνησης για το θέμα αποτελεί θεσμικό θέμα στο οποίο ο ίδιος δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει.