Ως δραματική όπερα παρουσιάζει ο ελληνικός Τύπος την πενταμερή μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο. Οι απαιτήσεις των δανειστών αυξάνονται, οι πιέσεις για συμφωνία εντείνονται και ο χρόνος τελειώνει. 

Ads

«Η όπερα της πεντάδας» είναι τιτλοφορείται το κεντρικό θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών. «Σε πενταμερή συνάντηση των θεσμών μετατράπηκε η τριμερής των Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ. Στο Βερολίνο έφτασαν και η Λαγκάρντ με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Ντράγκι. Μετά τη συνεδρίαση – δείπνο που κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες οι πέντε έστειλαν νέο τελεσίγραφο στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς πολιτικό κόστος, σύμφωνα με γερμανικές πηγές» τονίζει η εφημερίδα. 

image

image

Ads

«Μεγαλώνουν τον λογαριασμό» γράφουν Τα Νέα που υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί βάζουν ξαφνικά στο τραπέζι «τη μικρή ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου«. Διαμηνύουν ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συμφωνίας, καθώς κατατάσσουν την Ελλάδα – μαζί με τη Βουλγαρία- στις χώρες με μονοπωλιακό καθεστώς στον ενεργειακό τομέα» σημειώνει η εφημερίδα. 

image

«Πυρετός διαβουλεύσεων» είναι ο τίτλος της Ναυτεμπορικής που τονίζει: «καθοριστικές για την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι οι παράλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε Βερολίνο και Μ. Μαξίμου, με τις πιέσεις για συμφωνία να εντείνονται, αλλά και τον χρόνο να τελειώνει όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες λήξης των πληρωμών χρεολυσίων».

image

«Δραματική νύχτα σε Βερολίνο & Αθήνα» γράφει το Έθνος. Η εφημερίδα μιλά για «μια καθοριστικής σημασίας δραματική νύχτα μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης, που επιχειρούσαν να καταγράψουν βήματα για τον προσδοκώμενο κείμενο συμφωνίας». «Στο Βερολίνο η τριμερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ μετατράπηκε σε πενταμερή σύσκεψη για το ελληνικό ζήτημα» τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι κυβέρνηση και δανειστές γράφουν και σβήνουν το κείμενο της συμφωνίας. 

image

«Ξαφνική Σύνοδος του Μεσονυχτίου στο Βερολίνο για Συμφωνία» τιτλοφορείται το σχετικό θέμα της Δημοκρατίας. Η εφημερίδα γράφει ότι Ντράγκι και Λαγκάρντ ταξίδεψαν εσπευσμένα χθες το βράδυ προκειμένου να συναντηθούν με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα. «Χαράτσι σε 150.000 επιχειρήσεις» είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος της εφημερίδας που σημειώνει: «ξεχασμένο «λογαριασμό» 130.000.000 ευρώ στέλνει η κυβέρνηση. Μέγα θέμα με τις εταιρίες που έχουν εν τω μεταξύ κλείσει. Από 800 έως και 1.000 ευρώ καλούνται τώρα να πληρώσουν αναδρομικά όλα τα νομικά πρόσωπα (συν 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα)».

image

«Σχέδιο για γρήγορη συμφωνία ψάχνουν οι δανειστές» σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο που πάντως «παίζει» πρώτο θέμα τις «35 κατηγορίες στις οποίες καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις». «Έως και 17 χρόνια αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης. «Χαμένες» της μεταρρύθμισης οι μητέρες με ανήλικο τέκνο. Η «ελάχιστη» ηλικία εξόδου θα είναι το 62ο έτος, ενώ χιλιάδες ασφαλισμένοι συμπαρασύρονται στα 67. Οι αλλαγές έρχονται από το 2016 με μικρή (ή καθόλου) μεταβατική περίοδο».