Σε εφαρμογή τίθενται σταδιακά από τη Δευτέρα τα μέτρα στην Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Περίπου 7.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στους δρόμους. Τα μέτρα θα κορυφωθούν την Πέμπτη, ανήμερα της επετείου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων. Από σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να κλείσουν οι κεντρικές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως η Νομική, ενώ θα παραμείνουν κλειστές και οι υπόλοιπες σχολές του κέντρου της Αθήνας, οι οποίες θα περιφρουρούνται από την πανεπιστημιακή κοινότητα το επόμενο τριήμερο.

Ads

Εκτός από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι η παρουσία αστυνομικών κοντά σε υπουργεία, γύρω από τη Βουλή, κοντά σε πρεσβείες και σε πανεπιστήμια, ενώ για άλλη μία χρονιά αναμένεται να εφαρμοστεί η τακτική των προληπτικών προσαγωγών.
 
Λόγω των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης, διακοπές-εκτροπές της κυκλοφορίας) σε οδούς γύρω από το ΕΜΠ έως την πλ. Κάνιγγος από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ενώ οι ρυθμίσεις αυτές θα κορυφωθούν την Πέμπτη κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.
 
Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με Απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Σε ετοιμότητα οι πανεπιστημιακές σχολές

 
Την ίδια ώρα, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων ενόψει της 38ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να κλείσουν οι κεντρικές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως η Νομική, ενώ θα παραμείνουν κλειστές και οι υπόλοιπες σχολές του κέντρου της Αθήνας, οι οποίες θα περιφρουρούνται από την πανεπιστημιακή κοινότητα το επόμενο τριήμερο.
 
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιεί το βράδυ της Δευτέρας την κεντρική του εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, όπου αύριο, Τρίτη, θα κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Παντείου.
 
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν, όπως κάθε χρόνο, στο κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων από το πρωί της Τρίτης και θα κορυφωθούν το απόγευμα της Πέμπτης με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Ήδη, έχουν εκδοθεί και οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου στα σχολεία.
 
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου έχουν αρχίσει να εκδίδουν εκπαιδευτικές οργανώσεις και φορείς, συνδέοντας την επέτειο με τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.
 
Σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ επισημαίνεται: «Η θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να πάει χαμένη και να μείνει μία στεγνή ανάμνηση επετειακού χαρακτήρα. Πάντα υπάρχει η ανάγκη για Πολυτεχνεία. Ειδικά στις μέρες μας. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ζητάει δικαίωση ιδίως σήμερα».
 
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταλήγει: «Το Πολυτεχνείο αποκτά τις δύσκολες αυτές ώρες μία ξεχωριστή διάσταση, δεν είναι μία απλή επέτειος. Είναι μία ιστορία γραμμένη στις καρδιές και τη σκέψη μας, ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για Δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο».
 
Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τιμούν τους ήρωες του Πολυτεχνείου, «που έκαναν πράξη τα μεγάλα ιδανικά, που απέδειξαν πως η βαθιά πίστη στη Δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία, μπορεί να ανατρέψει κάθε μορφής τυραννία. Καλύτερη τιμή στον Νοέμβρη είναι σήμερα η πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η πάλη για υλοποίηση του διαχρονικού συνθήματος “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”».

Ads