Η σχέση του Γιάννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση ήταν εξ αρχής μια σχέση πολιτικά δύσκολη. Από το θυελλώδες πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εμπλεκόταν στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, έως τις πρόσφατες έρευνες για τη συνεργασία της συζύγου του με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, ήταν σχέση υπόγειων τριβών και καχυποψίας.

Ads

Το παρελθόν του Γιάννη Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, ο – ενίοτε – περισσότερο πολιτικός και λιγότερο τεχνοκρατικός δημόσιος λόγος του, και τα δημοσιεύματα που τον έφεραν ως τον «εκλεκτό» του συστήματος Σημίτη για να ηγηθεί της ανασύνταξης της κεντροαριστεράς ανέβασαν κατά καιρούς επικίνδυνα τους… βαθμούς αυτής της καχυποψίας, ειδικά σε συγκεκριμένα κλιμάκια της κυβέρνησης.

Οι δίαυλοι με την αντιπροεδρία

Ωστόσο – και, κατά κάποιους περιέργως – ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους αυτής σχέσης, οι πλέον σταθεροί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Μαξίμου ήταν εκείνοι που περνούσαν μέσα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Ads

Ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινωνούσαν και συνεννοούντο ακόμη και τις ημέρες του θερινού θρίλερ του 2015 – τις ημέρες των κλειστών τραπεζών, της αγωνίας του Grexit και του δημοψηφίσματος.

Οι δίαυλοι αυτοί όμως δεν δείχνουν εξίσου ανοιχτοί και σταθεροί εσχάτως. Ο Γιάννης Δραγασάκης είχε αφήσει τις πρώτες αιχμές κατά Στουρνάρα περί επιλεκτικής αυστηρότητας στην εποπτεία των τραπεζών όταν «έσκασε» το πόρισμα της ΤτΕ για την Banc of Attica.

Ακολούθησαν πριν από μία εβδομάδα οι ευθείες βολές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από την τηλεόραση της ΕΡΤ και χθες το βράδυ ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν εκείνος που, από το συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς εκ μέρους της κυβέρνησης στο μπαράζ των παρεμβάσεων που έκανε μέσα σε δύο 24ωρα ο Γιάννης Στουρνάρας καταλογίζοντας καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

Η απάντηση Δραγασάκη για την αξιολόγηση

«Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης  για να σημειώσει ωστόσο ότι δεν προτίθεται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις, που αν υιοθετούντο θα διαιώνιζαν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ήδη καταπονημένη κοινωνία. Για να προσθέσει ότι θα αποτελούσε πλούτο στο δημόσιο διάλογο εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, λάμβαναν θέση υπεύθυνα απέναντι στα επίδικα θέματα της διαπραγμάτευσης, και να σημειώσει με νόημα: «Σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από Πόντιους Πιλάτους ούτε από ουδέτερους θεατές-σχολιαστές».

Οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, και σ’ ένα άτυπο ντημπέητ, ο Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την καθυστέρηση της αξιολόγησης – μια καθυστέρηση που, όπως είπε, έχει έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, και θέτει εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους – αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς.

Ηταν η τρίτη παρέμβαση Στουρνάρα μέσα σε δύο 24ωρα, καθώς είχαν προηγηθεί δύο συνεντεύξεις του, την Κυριακή στην Καθημερινή και χθες στο capital.gr, με τις οποίες προειδοποιούσε επίσης για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.

Τα σενάρια του παρασκηνίου και ο Σημίτης

Το μπαράζ αυτών των προειδοποιήσεων, κατά ορισμένες κυβερνητικές πηγές τουλάχιστον, δεν εκλαμβάνεται ως πολιτικά ανιδιοτελές. Και δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που εντάσσουν τον Γιάννη Στουρνάρα στον «κύκλο καταστροφολογίας» που, όπως λένε, έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα με στόχο την άσκηση πολιτικής πίεσης και την φθορά της κυβέρνησης. Ορισμένοι, δε, προχωρούν ακόμη περισσότερο και συνδέουν αυτή την πίεση τόσο με το σημερινό ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με την αποψινή τηλεοπτική συνέντευξη του Κώστα Σημίτη – μια συνέντευξη, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός ζητά εκλογές άμεσα και ασκεί οξεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας αποκρούεται σταθερά κάθε σενάριο περί πολιτικής στόχευσης του Γιάννη Στουρνάρα. Και τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι κλιμακούμενες παρεμβάσεις του έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνον με τους δυσμενείς οιωνούς που ήδη εκπέμπονται από το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μέτωπο λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Σ’ αυτούς τους οιωνούς εντάσσουν τη νέα μείωση των καταθέσεων κατά 750 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, την αύξηση τη εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA και την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την επιστροφή κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο,τι κι εάν ισχύει ωστόσο, και από τις δύο πλευρές κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας, η αμοιβαία καχυποψία τείνει αυξανόμενη. Και η εξ αρχής δύσκολη πολιτική σχέση δείχνει καταδικασμένη να περάσει και από νέα επεισόδια…