“Δεν θα συνεχίσουμε την πολιτική της καταστροφής”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εν όψει της επίσκεψης των Μάρτιν Σούλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως “δεν μιλάμε για τσαμπουκάδες αλλά για διάλογο”.

Ads

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη. Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την Πέμπτη, και του προέδρου του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, την Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η κυβέρνηση θα παρουσιάσει έναν πλήρη φάκελο, ώστε να διαπραγματευτεί σε νέα βάση στο πλαίσιο των προγραμματικών διακηρύξεων.

Για την επικείμενη συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι «θα του πούμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο και η Ευρώπη θα γλιτώσει από μας, δεν θα χρειάζεται να μας δίνει χρήματα». «Έχουμε εισπράξει πολύ θετικό κλίμα από Ευρώπη» υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης, ενώ τόνισε “το μνημόνιο που υπήρχε έχει λήξει”. “Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μια χώρα που έχει τις δικές της προτάσεις. Καταλαβαίνουμε πως και οι άλλες χώρες έχουν τις δικές τους προτάσεις, τα δικά τους κοινοβούλια και για αυτό μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες και αμοιβαίους εκβιασμούς”, είπε.

Όταν ρωτήθηκε για το σημερινό “κράχ” του Χρηματιστηρίου, ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε: “Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και στο χρηματιστήριο. Μέριμνά μας είναι η εύρυθμη λειτουργία”. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις” και πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη προγραμματισμένη συνάντηση με τους μετόχους Eurobank, ενώ όπως ανακοίνωσε συναντήσεις θα γίνουν με όλες τις συστημικές τράπεζες.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις τερματισμού της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και των περιφερειακών αεροδρομίων, δήλωσε πως “υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές, αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική” και σημείωσε ότι “ετοιμάζουμε ένα κατάλογο επενδύσεων μεγαλύτερων και μικρότερων”.

Ads

Επιπλέον δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει ούτε ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ούτε συνέχιση της πολιτικής που “μας οδηγεί στην καταστροφή”. “Έχουμε σχέδιο, η Ελλάδα είναι μία χώρα που από την Κυριακή έχει τις δικές της προτάσεις”, είπε. Σε σχέση με τη στήριξη των ευπαθών πολιτών ξεκαθάρισε ότι σκοπός δεν είναι να θιγούν ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ “θέλουμε να τις στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις, δεν θα τις επιβαρύνουμε, η ενίσχυση των πολιτών θα χρηματοδοτηθεί από άλλες πηγές”.

Βαρουφάκης: Το κράτος έχει συνέχεια, όχι όμως η ανατροφοδοτούμενη κρίση

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο οποίος ανακοίνωσε πως στόχος είναι να υπάρξει μια “συμφωνία – γέφυρα” μεταξύ Ελλάδας – ΔΝΤ – ΕΕ – ΕΚΤ. Όπως είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών “το κράτος έχει συνέχεια, όχι όμως η ανατροφοδοτούμενη κρίση” και υπογράμμισε ότι “αλλάζουμε λογική αντιμετώπισης της κατάστασης και της βοήθειας». «Η νέα κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό την έξοδο από το αδιέξοδο”, υπογράμμισε και επέκρινε τα ξένα ΜΜΕ που αφηγούνται με όρους μονομαχίας τις σχέσεις Ελλάδας- ΕΕ. Δήλωσε μάλιστα πως είχε επικοινωνία το απόγευμα της Δευτέρας με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και συμφώνησαν να αποδημήσουν από κοινού αυτά τα αφηγήματα.