Η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, στην οποία έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό και στον τρόπο αντιμετώπισής του. Όπως χαρακτηριστικά είπε, όραμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι το να γίνει  η χώρα επιδοτούμενη συνοριοφύλακας των συνόρων της Ευρώπης.

Ads

Το προσφυγικό πρόβλημα και η ανασυγκρότηση της χώρας αναδεικνύονται στα δύο ιστορικών διαστάσεων “εθνικά στοιχήματα” της σύγχρονης ιστορίας μας καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης τους θα καθορίσει τη μελλοντική μας πορεία, υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας με όρους δημοκρατίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, το οποίο αποτελεί μια ισχυρή βάση και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, περιλαμβάνει:

– Την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές με, όσο το δυνατόν, δίκαιο τρόπο.
– Την εφαρμογή ενός προγράμματος παράλληλων δράσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
– Τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
– Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. 

Ads

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης με προβλήματα και αντιθέσεις όπου το παλιό δεν  εγκαταλείπει εύκολα τις θέσεις και τις συνήθειές του. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ως παράδειγμα τον επιχειρηματικό χώρο όπου από την μία πλευρά υπάρχουν επιχειρηματίες που στηριζόταν σε προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες και την εκάστοτε εξουσία και οι οποίοι τώρα δυσανασχετούν ή και αντιδρούν βίαια όταν συνειδητοποιούν ότι τα προνόμια τελείωσαν και πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ από την άλλη πλευρά αναδύεται μια νέα επιχειρηματικότητα η οποία δεν επενδύει στις πελατειακές σχέσεις και στη φοροδιαφυγή αλλά στη γνώση, στα καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα και στη σωστή σχέση με τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη κυκλώματος που κατηγορείται για εκβιασμούς, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμανε πως σε αυτή τη χώρα δεν εκδηλώνονται μόνο φαινόμενα σήψης και διαπλοκής αλλά λειτουργούν και θεσμοί οι οποίοι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και στήριξη, ενεργούν με αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως η προσφυγική κρίση αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές. Ο τρόπος αντιμετώπισής της κρίσης, αν δηλαδή θα αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης ή ξενοφοβίας και ρατσισμού, διαμορφώνει τις νέες διαχωριστικές γραμμές και τις ιδεολογικές και πολιτικές ταυτότητες στην Ευρώπη αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υποστήριξε πως η εικόνα των κλειστών συνόρων θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές ενώ προειδοποίησε πως η καταπάτηση των αρχών της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος, εφόσον δεν αποτραπεί, θα έχει καταλυτικές αποσυνθετικές συνέπειες και θα καταστήσει το πρόβλημα ανεξέλεγκτο.

Ειδικά για τη χώρα μας ανέφερε πως, έχοντας ως προτεραιότητα και σταθερή στόχευση την αποτροπή του κλεισίματος των συνόρων, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία καταλυμάτων και άλλων υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ιδωθεί όχι ως ένα βάρος ή ως μια υποχρέωση προς τρίτους αλλά ως ένα μέσο θωράκισης μπροστά στον κίνδυνο το πρόβλημα να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Παράλληλα όμως ο κ. Δραγασάκης κατέστησε σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια τεράστια παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγουμε ακόμη και αν συνοδευόταν με πρόσκαιρα υλικά οφέλη.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Όπως σημείωσε οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της έχουν δημιουργηθεί και η όποια περαιτέρω καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη ενώ πρόσθεσε πως η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει τον καταλύτη θετικών εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε πως η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλα τα μέτωπα και ιδιαίτερα στην υλοποίηση των δράσεων εκείνων που αποσκοπούν στη στήριξη της κοινωνίας και της συνοχής της, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες πιέσεις που αναπόφευκτα συνεπάγεται η προσφυγική κρίση.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό επιβάλλουν την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να μπει σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπίσει από καλύτερες θέσεις τόσο τα βάρη που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση, όσο και μια ενδεχόμενη επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως, όπως ανέφερε, η μετάβαση της οικονομίας από την ύφεση σε τροχιά μεγέθυνσης δεν θα εξαλείψει τα προβλήματα αυτόματα αν η επιδιωκόμενη ανάπτυξη δε στηριχτεί εξαρχής σε νέα παραγωγικά πρότυπα και σε νέους μηχανισμούς δίκαιης διανομής και αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και αν παράλληλα δεν συνδεθεί με ένα βαθύ μετασχηματισμό του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και του τρόπου διακυβέρνησης.