Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο Ραδιόφωνο 24/7, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση μισθών ακόμη και φέτος. 

Ads

«Πρέπει να επιταχύνουμε και να μην αφήσουμε εκκρεμότητες, εμείς ως κυβέρνηση έχουμε καλή οργάνωση και προχωράμε», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη διαδικασία προετοιμασίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Απαντώντας σε όσους ανέφεραν πως η χώρα δεν είναι έτοιμη για την «έξοδο», είπε: «Ακόμα και στις συνθήκες τις σημερινές, η χώρα έχει μπει σε μια σταθερότητα. Είμαστε σε μια περιοχή που “μας έχουν ανάγκη”, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες και προσπαθούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Με ενδιαφέρει η χώρα και η κυβέρνηση να έχουμε μια αυτογνωσία των δυνατοτήτων μας. Ορισμένοι τομείς προχωρούν πολύ γρήγορα μπροστά. Κάποιες εσωτερικές δυνάμεις είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία». 

Για τα περί προληπτικής γραμμής: 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Στουρνάρα ότι θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε: «Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για προληπτική γραμμή. Η κυβέρνηση προχωράει, από πέρυσι αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν οι Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, χωρίς “ουρές”. Έχουμε συμφωνήσει σε μια στρατηγική απεξάρτησης, δημιουργούμε αποθέματα ταμειακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες από την αγορά, προσπαθούμε να έχουμε στον “κουμπαρά” 20 δισ. ευρώ σαν ασπίδα προστασίας».

Ads

Για τις συλλογικές συμβάσεις και τις συντάξεις

Ο Γιάννης Δραγασάκης εμφανίστηκε ακόμη κατηγορηματικός ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού: «Είναι αυτονόητο ότι οι μισθοί δεν πρέπει μόνο να μειώνονται αλλά και να αυξάνονται. Η πτώση μισθών έχει τελειώσει και πρέπει να πάμε σε αύξηση. Αυτό είναι κάτι που το υπουργείο το μελετάει, μπορεί και φέτος». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Για τις συντάξεις είπε: «Εφόσον βγούμε από το πρόγραμμα και ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει και με τις συντάξεις». 

Για τις τράπεζες και τα stress test είπε: «Τελειώνουμε με τις τράπεζες θετικά, είναι καθαρές από τα stress, αλλά η πολιτική μείωσης των κόκκινων δανείων πρέπει να συνεχιστεί. Να τελειώσει το ζήτημα του χρέους, να έχουμε μπροστά μας το τοπίο καθαρό και μετά να προχωρήσουμε σε όσα σχεδιάζουμε». 

Για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ 

Ερωτηθείς σχετικά με τις απόψεις που εκφράζει ο Νίκος Φίλης ανέφερε: «Δεν πρέπει να ποινικοποιούμε τις απόψεις. Ο Νίκος εκφράζει μια αγωνία μη τυχόν και η έξοδος από το μνημόνιο σηματοδοτήσει ότι τελείωσαν και τα προβλήματα. Τα ίδια λέει και ο πρωθυπουργός με άλλα λόγια. Να ξέρετε πως η κρίση ήταν κρίση του παραγωγικού συστήματος, αυτό που λέμε όλοι εξέφρασε και ο Φίλης. Τώρα πια έχουμε καλύτερες δυνατότητες να αντιπαλέψουμε τα άγρια θηρία, έχουμε ένα κοινωνικό κράτος σε πορεία ανασυγκρότησης. Η κυβέρνησή μας βελτιώνεται και μαθαίνει από τα λάθη της». «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανασυγκροτηθεί ως κόμμα και να ενισχυθεί», πρόσθεσε.

«Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ένα ανοιχτό γραφείο. Η ανάπτυξη γίνεται έξω, στον κόσμο. Το υπουργείο μας είναι ανοιχτό για πλήρη ενημέρωση προς όποιον ενδιαφέρεται. Στην αναπτυξιακή πολιτική και το παραγωγικό μοντέλο, μπαίνουν ζητήματα σχεδιασμού μακράς διάρκειας. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η δημοσιονομική συρρίκνωση», ανέφερε στη συνέχεια και σχετικά με το υπουργείο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ

«Η ανασυγκρότηση που χρειάζεται η χώρα, απαιτεί μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Εάν το ΚΙΝΑΛ θέλει να προχωρήσει όπως είναι τώρα με τη λογική των ίσων αποστάσεων και συγκάλυψης των διαφορών, είναι δικό του θέμα, δεν θα αντέξει να πάει στις εκλογές έτσι. Αν κρίνει πως θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση και πάρει θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θετικός σε διάλογο». 

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δήλωσε: «Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ είναι γνωστό πώς προέκυψε. Θα τη δούμε μετά το τέλος του προγράμματος. Αν κάποτε γίνει μια βαθμολόγηση δεν ξέρω τί βαθμό θα πάρουν αυτοί που κρίνουν έναντι του ιδίου».