Για την ανάγκη αλλά και την δυνατότητα να δημιουργηθεί στην Ευρώπη «μια νέα εστία διαμόρφωσης εναλλακτικών αριστερών και προοδευτικών πολιτικών και αντίστασης στο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα και τις απόπειρες συντηρητικής αντεπίθεσης» μίλησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα διεθνούς συνεδρίου ενάντια στη Συντηρητική Παλινόρθωση στο Κίτο του Ισημερινού.

Ads

Αναφέρθηκε σε ομοιότητες και διαφορές προγραμμάτων προσαρμογής που είχαν υλοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και εκείνων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη την περίοδο της κρίσης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης πεδίων συνεργασίας σε τομείς όπως τα προγράμματα αναδιανομής, στρατηγικές παραγωγικής ανασυγκρότησης, προγράμματα εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, μηχανισμοί στήριξης συνεργατικών μορφών κοινωνικής οικονομίας και προγράμματα τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία. Επίσης μίλησε για τη δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών στο μετασχηματισμό υπαρχόντων θεσμών αλλά και στην ίδρυση νέων που αυξάνουν την αυτονομία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης από νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς και ομάδες ισχυρών συμφερόντων.

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στο πώς οι νέοι αυτοί θεσμοί μπορούν να διευκολύνουν και να στηρίζουν διαρκώς τη συμμετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασμό των στρατηγικών ανάπτυξης και να προσφέρουν τα εργαλεία για την ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την τεχνολογία. Τόνισε επίσης ότι, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα, παράγεται σημαντική έρευνα και τεχνογνωσία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλα Πανεπιστήμια και εγχώρια ερευνητικά ιδρύματα σε θέματα που αφορούν διάφορα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής και διανομής ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και άλλες τεχνολογίες του ενεργειακού τομέα – τομείς έρευνας και ανάπτυξης που προσφέρουν το έδαφος για σημαντικές καινοτομίες όχι μόνο τεχνολογικού, αλλά και θεσμικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Τον Γιάννη Δραγασάκη συνόδευαν ο Χάρης Γολέμης, διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και ο Γιάννης Μάργαρης, ερευνητής του ΕΜΠ.

Ads

Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Ανθρωπίνων Ταλέντων και Γνώσης, Γκιγιόμ Λονγκ, υπεύθυνο των διεθνών σχέσεων του κυβερνητικού κόμματος Alianza PAIS, με τον οποίο συζήτησε δυνατότητες άμεσης υλοποίησης προγραμμάτων συνεργασίας. Συμφωνήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπειών στην Αθήνα τους επόμενους μήνες με θέματα εργασίας την παραγωγική ανασυγκρότηση, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης κ.α. σε σεμινάρια που θα διοργανώσει το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς».