Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου, κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων. «Ποιους καλύπτετε; Καλύπτετε τα λαμόγια», ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για μεταφορά της κομματικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια. «Εσείς είστε παράνομοι και το πιο νόμιμο που έχω κάνει στα 40 μου χρόνια είναι να δώσω εντολή για να μη γίνει αξιολόγηση στην Περιφέρεια Αττικής», τόνισε η Ρ. Δούρου.

Ads

Ειδικότερα αποφασίστηκε να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, αλλά και το άρθρο 42 του νόμου που αφορά τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

Ο Γ. Κουμουτσάκος, επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, εξαπέλυσε επίθεση στη Ρένα Δούρου προσωπικά και για τον ρόλο της ως περιφερειάρχη. «Το ερώτημα είναι: Θα εφαρμόσετε ή όχι το νόμο; Θα λειτουργήσετε ως περιφερειάρχης ή ως αρχηγός ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Έχω την εντύπωση ότι είμαι σε συνέλευση Ροβεσπιέρου μερικές φορές», ανέφερε στη δευτερολογία του.

Έντονες αποδοκιμασίες έλαβε από το ακροατήριο όταν σημείωσε ότι στο θέμα της αξιολόγησης από τη μια πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση και από την άλλη η συν-στράτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Χρυσής Αυγής.

Ads

Η Ρένα Δούρου από την πλευρά της, τόνισε ότι δεν ταιριάζει σε κάποιον που έχει υπηρετήσει τη διπλωματία να απευθύνεται σε αυτήν προσωπικά με χλευασμούς και προσβλητικές νουθεσίες.

«Ήρθα εκπρόσωπος της πλειοψηφούσας παράταξης και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Παράνομη και αντισυνταγματική είναι η αξιολόγηση και η ποσόστωση, και το εξήγησα μιλώντας με στοιχεία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Τα βάζετε όλα στην άκρη και ζητάτε από τη Δούρου διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης. Εσείς είστε παράνομοι και το πιο νόμιμο που έχω κάνει στα 40 μου χρόνια είναι να δώσω εντολή για να μη γίνει αξιολόγηση στην Περιφέρεια Αττικής» τόνισε.

Η περιφερειάρχης Αττικής, κατά την ομιλία της στη θυελλώδη συνεδρίαση, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς ψεύδους και παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση ότι στηρίζουμε φαύλους και αυτούς που έχουν πλαστά πτυχία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της μαζικής ανεργίας και των μαζικών λουκέτων επιδιώκει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη και να απαξιώσει το Δημόσιο Τομέα. Ας μου φέρουν ένα παράδειγμα που να έχω δηλώσει ότι είμαι υπέρ των πλαστών πτυχίων. Μηδενική ανοχή για τους κατόχους των πλαστών πτυχίων. Η Περιφέρεια είναι εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας».

Αναφερόμενη τόσο στη σημερινή κυβέρνηση, όσο και στις προηγούμενες, πρόσθεσε: «Για πλαστά πτυχία απευθυνθείτε αλλού. Σε αυτούς που επί 40 χρόνια ξεχαρβάλωσαν το Δημόσιο κάνοντας τα στραβά μάτια. Αυτοί που έστησαν μηχανισμό πελατειακών σχέσεων, προχωρούν τώρα σε μηχανισμό απολύσεων. Εγώ μακριά από κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας παρέπεμψα περιπτώσεις που αφορούσαν πλαστά πτυχία».

«Η δήθεν αξιολόγηση στην ουσία είναι άρνηση αξιολόγησης» σημείωσε η κ. Δούρου αναφερόμενη στην αξιολόγηση και χαρακτήρισε αυθαίρετη την ποσόστωση του 15%, προσθέτοντας ότι ακόμη και παγκόσμιας εμβέλειας ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει το συγκεκριμένο μοντέλο αξιολόγησης.

Την πρόταση υπερψήφισε η «Δύναμη Ζωής» της ίδιας της Ρ. Δούρου, η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που πρόσκειται στους ΑΝΕΛ, η περιφερειακή σύμβουλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η «Ανάσα για την Οικολογία», η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού – που όμως καταψήφισε το «εντέλλεσθε»- και η «Ελληνική Αυγή».

«Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»

«Η περιφέρεια Αττικής δίνει εντολή στις διευθύνσεις της να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που να συμβάλλει σε ένα σύστημα επιζήμιο για το Δημόσιο», ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη η Ρένα Δούρου με ανάρτησή της στο Twitter, μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «η αξιολόγηση και ο επανέλεγχος των στοιχείων στους Δήμους θα γίνουν ακόμη και αν χρειαστεί να ζητήσουμε τη βοήθεια των εισαγγελικών Αρχών». 

Παράλληλα, η περιφερειάρχης Αττική αναφέρθηκε σε εντατικοποίηση των ελέγχων από την ίδια την περιφέρεια όσον αφορά ενδεχόμενες παρανομίες. «Μετά από αυτή τη βδομάδα συκοφαντίας και διαστρέβλωσης, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση διατηρεί εσκεμμένα αυτή τη κατάσταση», ανέφερε επίσης. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν θα δείξει «καμία ανοχή στους κατόχους πλαστών πτυχίων» καλώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αναζητήσουν «στους κόλπους τους» «μαζικές ρουσφετολογικές προσλήψεις». «Καλώ να μου φέρουν μία δήλωση μου με την οποία να υποστηρίζω την κάλυψη ενός πλαστού πτυχίου. Δεν θα βρουν γιατί δεν υπάρχει», υπογράμμισε.