Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε για τους χειρισμούς της Περιφέρειας στις πλημμύρες της δυτικής Αττικής και χαρακτηρίζει αυτονόητο το ερώτημα πως εάν διαπιστωθούν ευθύνες για την τραγωδία θα παραιτηθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της.

Ads

«Υπάρχει ένα σενάριο που επαναλαμβάνεται σχεδόν σαν τελετουργία, σε κάθε τέτοιου είδους καταστάσεις. Η αναζήτηση ενός επικοινωνιακού εξιλαστήριου θύματος που θα πάρει πάνω του συνολικά το άγος. Σε ό,τι με αφορά πάντως οι εμπνευστές αυτής της παραπληροφόρησης είναι συγκεκριμένοι και στοιχίζονται ήδη από τις αρχές του 2014, όταν τότε έλεγαν ότι προσέλαβα στην Περιφέρεια τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα η παραπληροφόρηση θέλει να κουκουλώσει ποινικές και πολιτικές ευθύνες, αναμένοντας νομοτελειακά την επόμενη τραγωδία» αναφέρει.

«Έσφιξα τα δόντια τόσες μέρες. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι για πολλούς δυστυχώς οι νεκροί είναι προς πολιτική κεφαλαιοποίηση» αναφέρει η περιφερειάρχης και τονίζει πως «επί σαράντα χρόνια είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και λογικές που αδιαφορούν για το περιβάλλον σε μια λογική δήθεν ανάπτυξης που όμως γυρίζει μπούμερανγκ στους πολίτες. Πρόσφατο παράδειγμα: η αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης Πλημμυρικού Κινδύνου στη βάση σχετικής Οδηγίας της ΕΕ του… 2007».

«Η δική μου λογική, όπως έχω αποδείξει, δεν είναι μικροκομματική. Επί κυβέρνησης Σαμαρά, στις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2014, παρότι δεν είχα κληθεί, όπως επιβαλλόταν, στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, δεν βγήκα στα κεραμίδια να αρχίσω τις καταγγελίες και τα αναθέματα. Θεώρησα ότι πρέπει να κάνω ό,τι όφειλα απέναντι στους πολίτες. Tα ρέματα δεν μπαζώθηκαν μέσα σε τρία χρόνια, ούτε κτίστηκε το κέντρο της Μάνδρας πάνω στην κοίτη του ρέματος πέρσι ή πρόπερσι. Μιλάμε για ευθύνες διαχρονικές μεν που έχουν ονοματεπώνυμο δε. Και τα διάφορα ΜΜΕ, αντί να κάνουν κοπτοραπτική δηλώσεις μου για να αποδείξουν ότι η ‘Δούρου φταίει για όλα’, καλό θα ήταν να τις ψάξουν», σημειώνει η Ρένα Δούρου. 

Ads

«Έχει μεγάλη σημασία και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, λέω συχνά ότι η γραφειοκρατία είναι άλλοθι διαφθοράς. Αλλά και ειδικότερα να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, ειδικά για αντιπλημμυρικά έργα, που να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, απαλλοτριώσεων, έτσι ώστε να μην πρέπει να περάσουν οκτώ χρόνια, στην καλύτερη των περιπτώσεων για ένα έργο υποδομής κρίσιμο για τη ζωή των ανθρώπων», προσθέτει. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ