Με ομιλίες συνέδρων και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για τρίτη ημέρα.

Ads

Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής

«Ακούσαμε ψευτοδιλήμματα από συντρόφους του τύπου παραμένουμε αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα ή γινόμαστε κανονικό κόμμα; Αριστερό success story ή ήττα με διατήρηση της ιδεολογικής μας καθαρότητας; Δεν έχουμε το περιθώριο για νέα ψευτοδιλήμματα, ούτε την πολυτέλεια στην αδράνεια και στην αναποτελεσματικότητα.
Δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια όταν κουβαλάς ζωές, τύχες, στοιχήματα.

Λερώνουμε τα χέρια μας και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος, για να θυμηθούμε και τον Μαρξ» επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην ομιλία της, στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε «ιδρυτικό».

Ads

image

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης

Το τρίπτυχο της στρατηγικής που θα πρέπει να έχει το κυβερνών κόμμα, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας , λέγοντας, τι δεν υποσχέθηκε να κάνει (ο ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν παραλάβαμε ετοιμοπαράδοτο μνημόνιο αλλά πετύχαμε συμφωνία βιώσιμη με πάρα πολλά στοιχεία διαφορετικά, όπως η προοδευτική φορολογία, η προστασία της πρώτης κατοικίας, μια άλλη πολιτική στην ενέργεια, αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα.

Υποσχεθήκαμε τομές και ήρθαμε για ένα μεγάλο εγχείρημα που ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας. Στις δεδομένες συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού, λέμε ότι υπάρχει χώρος για μια οικονομική στρατηγική που θα υπερασπίζεται την εργασία, θα αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς με σεβασμό στο περιβάλλον.

Υπάρχει χώρος για κοινωνικό κράτος με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε μία κοινωνία με περισσότερη δημοκρατία.
Αυτή είναι η στρατηγική μας. Ή θα την εφαρμόσουμε ή θα βγούμε από το προσκήνιο. Αυτή η Αριστερά αξίζει τον κόπο».

Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γραμματέας της Κυβέρνησης

«Το αποτέλεσμα της περσινής διαπραγμάτευσης ήταν προσωρινή ανακωχή με τους δανειστές, όχι με με το εγχώριο σύστημα της διαπλοκής.

Παρότι μας πλήγωσε η έκβαση, αφήνει το μέλλον ανοικτό διότι είμαστε εδώ. Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος τους που ήταν η απόλυτη εξαφάνιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα εάν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έχει νόημα εάν δεν αποτελεί έναυσμα για αυτομαστίγωμα αλλά για αυτοκριτική.
Και αυτοκριτική πρέπει να γίνει: Ήταν πρόβλημα, πέρυσι, οι δυνάμεις στο κόμμα και στην κυβέρνηση που πίστευαν ότι με ορθολογικά επιχειρήματα θα πείθαμε τους δανειστές ότι είχαν λάθη στη πολιτική τους.

Δεν αποφασίζει η αλήθεια αλλά η ισχύς. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει της πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Εδώ θα συγκρουστούν κοινωνικές δυνάμεις, κοινωνικά συμφέροντα και σχέδια.
Το δίλημμα είναι: ανάπτυξη στα συντρίμμια της κοινωνίας ή ανάπτυξη μέσα από αναδιανομή του πλούτου υπέρ της κοινωνίας, των λαϊκών τάξεων;
Επειδή θέλουμε το δεύτερο, γι αυτό η σύγκρουση θα γίνει με όλο το πλαίσιο της διεφθαρμένης πολιτικής εξουσίας και τα οικονομικά συμφέροντα.
Αλλά για να σταθούμε όρθιοι οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα κόμμα οργανικά δεμένο με κοινωνία».