Για αφωνία, σχετικά με τις επιθέσεις και το κλίμα εκφοβισμού εις βάρος των ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία από νεοναζί, καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Να τοποθετηθεί σχετικά με τις καταγγελίες για απειλές και διώξεις σε βάρος μειονοτήτων της Ουκρανίας και Eλλήνων ομογενών, ζήτησε από την κυβέρνηση και το ΚΚΕ. Στην Ουκρανία ζουν περίπου 100.000 ομογενείς και η ανησυχία είναι αυξημένη μετά τις πληροφορίες για την κατεύθυνση της νέας πολιτικής εξουσίας στην Ουκρανία που κάνουν λόγο για ισχυρά ακροδεξιά στοιχεία. Ξένα πρακτορεία αναφέρουν πως τα πρώτα σχέδια νόμου που προωθούνται στην ουκρανική Βουλή προβλέπουν απαγόρευση όλων των μειονοτικών γλωσσών, αλλά και της λειτουργίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ads

Στην Ουκρανία ζουν περίπου 100.000 ομογενείς και η ανησυχία είναι αυξημένη μετά τις πληροφορίες για την κατεύθυνση της νέας πολιτικής εξουσίας στην Ουκρανία που κάνουν λόγο για ισχυρά ακροδεξιά στοιχεία. Ξένα πρακτορεία αναφέρουν πως τα πρώτα σχέδια νόμου που προωθούνται στην ουκρανική Βουλή προβλέπουν απαγόρευση όλων των μειονοτικών γλωσσών, αλλά και της λειτουργίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Διαβάστε αναλυτικά:
Nέα κυβέρνηση στην Ουκρανία ενώ νεοναζί στήνουν πογκρόμ

Εξάλλου οι νεοναζιστικές ομάδες συνεχίζουν τη δράση τους στοχοποιώντας εκτός από τους Κομμουνιστές και όλες τις μειονότητες. Νεοναζιστικές ομάδες κυκλοφορούν βαριά οπλισμένες και ενισχύουν συνεχώς την παρουσία τους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και τρομοκρατούν. «Ακόμα και η αντιπολίτευση έχασε τον έλεγχο πάνω στους εθνικιστές που αποφάσισαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προκάλεσαν αυτή τη σύγκρουση», είχε υπογραμμίσει στο tvxs.gr η Βικτώρια Πομαζάν, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.
 
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Mega, ότι o ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας Σπυρίδων Κιλιγκάροφ ξυλοκοπήθηκε από μασκοφόρους. Στις δηλώσεις της η Προτσένκο μετέφερε το φόβο των ομογενών ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο των νεοναζί. «Θεωρούν ότι θα τους κυνηγήσουν» τόνισε.
 
Σε δηλώσεις της στο euronews η Προτσένκο ανέφερε πως υπάρχουν έντεκα ελληνικής καταγωγής βουλευτές και έξι ελληνικής καταγωγής κυβερνήτες σε περιφέρειες της χώρας. Επίσης υπάρχουν Έλληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά. «Μόνο στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ έχουμε 48 ελληνικά χωριά και δεν ξέρουμε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πώς θα επηρεαστούν» δήλωσε.
 
Σύμφωνα με την Προτσένκο, στο Κίεβο υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες και όχι ελληνικής καταγωγής γηγενής πληθυσμός. Τα περισσότερα μέλη των ελληνικής καταγωγής κοινοτήτων, περίπου 105.000 άνθρωποι, βρίσκονται στην Μαριούπολη, ενώ στην υπόλοιπη Ουκρανία δεν ξεπερνούν τις 3.000.
 
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ 

Ads

Η υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου δήλωσε ότι «στο στόχαστρο της άκρως επικίνδυνης νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, “Δεξιός Τομέας”, που καλεί τα μέλη της να πάρουν τα όπλα και να κατέβουν στους δρόμους, βρίσκονται οι Έλληνες ομογενείς».

«Μάλιστα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, κατήγγειλε ξυλοδαρμούς ομογενών και κλίμα εκφοβισμού» επεσήμανε η Ρένα Δούρου.

«Ωστόσο αυτές τις εξελίξεις δεν προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κ. Βενιζέλος, δεν αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στο θέμα αυτό» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι προφανές ότι οι 150.000 ομογενείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των νεοναζί, δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών. Εξ ου και η αφωνία του κ. Βενιζέλου», τόνισε  Ρένα Δούρου.

ΚΚΕ: Να απαντήσει στις καταγγελίες η κυβέρνηση

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι μια απ’ τις πρώτες πράξεις της νέας ουκρανικής κυβέρνησης ήταν ο περιορισμός στα δικαιώματα στη γλώσσα και στη λειτουργία των σχολείων, τα οποία υπήρχαν εδώ και δεκαετίες». Επίσης σημείωσε ότι πρόκειται για τις συνέπειες της επέμβασης των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στο εσωτερικό της Ουκρανίας, των ανταγωνισμών με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των σφαιρών επιρροής, με θύματα τους λαούς που εδώ και χρόνια και κυρίως στα χρόνια του σοσιαλισμού ζούσαν και συμβίωναν ειρηνικά.

Πρόσθεσε πως «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο ρόλος των ναζιστικών οργανώσεων, των ουκρανών ”χρυσαυγιτών” εν προκειμένω, απογόνων συνεργατών των ναζί, που λειτουργούν ως όργανα για να περάσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ και Ε.Ε., να χύσουν το φασιστικό διχαστικό δηλητήριο» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες και να πάρει μέτρα για να σταματήσουν οι διώξεις.