Μία νέα «Μανωλάδα» αποκαλύφθηκε στην Αχαΐα, σε πτηνοτροφική μονάδα όπου 9 Ρουμάνοι μετανάστες υπό την απειλή όπλων εργάζονταν ως σκλάβοι. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας συνελήφθη με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ο 50χρονος άντρας πέφτει στα χέρια της αστυνομίας για παρόμοιο περιστατικό.

Ads

Οι 9 Ρουμάνοι μετανάστες ζούσαν κι εργάζονταν εδώ και δύο μήνες σε μία μεγάλη πτηνοτροφική μονάδα, στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας.  Ο ιδιοκτήτης της μονάδας μαζί με τον επιστάτη του υποχρέωναν τους εννέα άντρες να δουλεύουν 19 ώρες την ημέρα, από τις 7 το πρωί έως τις 2 τα ξημερώματα. Μετά τη δουλειά, τους κλείδωναν στα δωμάτια που τους παραχωρούσαν, δίνοντας τους μία μικρή ποσότητα φαγητού.

Το μαρτύριο τους όμως δεν τέλειωνε εκεί. Ιδιοκτήτης και επιστάτης, για να είναι σίγουροι ότι τα θύματα τους θα εκτελέσουν τα καθήκοντα τους αδιαμαρτύρητα, με μία καραμπίνα κι ένα πιστόλι ανά χείρας απειλούσαν τους μετανάστες ότι θα τους σκοτώσουν. Για να εντείνουν μάλιστα το φόβο τους δε δίσταζαν να πυροβολούν συχνά – πυκνά στον αέρα ή στο έδαφος. Το βράδυ για να διασφαλίσουν ότι δε θα προσπαθήσει κάποιος να το σκάσει άφηναν ελεύθερα στον χώρο άγρια σκυλιά.

Δύο από τους μετανάστες κατάφεραν, όμως, να φύγουν και να φθάσουν στην Αθήνα. Αφού περιπλανήθηκαν, πήγαν στην πρεσβεία τους και έκαναν καταγγελία. Οι επιτετραμμένοι της Ρουμανίας ενημέρωσαν την αστυνομία το βράδυ της Τρίτης και μέχρι τα ξημερώματα κλιμάκιο της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, έφθασε στο σημείο και προχώρησε στη σύλληψη του αφεντικού και του επιστάτη, απελευθερώνοντας τους υπόλοιπους επτά εργάτες. Κατά την έρευνα στην μονάδα εντοπίστηκαν δύο όπλα αλλά κι ένα υπόγειο αυτοσχέδιο χρηματοκιβώτιο, μέσα στο οποίο υπήρχε το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ.

Ads

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 50χρονος άντρας απασχολεί την αστυνομία για δουλεμπόριο. Σε βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία και το 2013, όταν είχε συλληφθεί για την δια της βίας απασχοληση μίας 20χρονης Ρουμάνας,  καθώς και με την κατηγορία εισφοροδιαφυγής, αφού απασχολούσε 8 εργάτες ανασφάλιστους στην πτηνοτροφική του εγκατάσταση. Η 20χρονη Ρουμάνα εξαναγκαζόταν να εργάζεται για 14 ώρες καθημερινά χωρίς πληρωμή, ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη. Ο δουλέμπορος της Χαλανδρίτσας είχε συμφωνήσει με την κοπέλα για μισθό 500 ευρώ, ωστόσο όταν εκείνη άρχισε να εργάζεται στην πτηνοτροφική μονάδα ήρθε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της εργασιακής ομηρίας της.