Τη φορολογία στα μερίσματα από ναυτιλιακές δραστηριότητες των εφοπλιστών που εισάγονται την Ελλάδα, από το 10% σε 5% μειώνει η κυβέρνηση.

Ads

Η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της παραπάνω φορολόγησης έρχεται κατευθείαν από τη λίστα αιτημάτων των Ελλήνων πλοιοκτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Ιούλιο, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αποφασίστηκε η εξουσιοδότηση της προέδρου Μελίνας Τραυλού να υπογράψει νέο συνυποσχετικό μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας το οποίο προβλέπει μεν την αύξηση του ελάχιστου συνολικού ετήσιου ποσού της Νέας Οικειοθελούς Παροχής, από τα 40 εκατ. στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως ωστόσο την ίδια στιγμή μειώνει τη φορολογία για τα μερίσματα από ναυτιλιακές δραστηριότητες που εισάγονται την Ελλάδα, κατά 50% (από 10% σε 5%).

Οι δύο αυτές τροποποιήσεις αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος που από τη μία προβάλει και από την άλλη κρύβει αντίστοιχα η κυβέρνηση.

Ads

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση «διαφήμιζε» ότι προβλέπεται αύξηση της οικειοθελούς συνεισφοράς από τα 40 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως των Ελλήνων εφοπλιστών προς τα ταμεία του κράτους. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι αυτό αποτελεί οικειοθελή συνεισφορά των εφοπλιστών δείχνει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η οποία κινείται στη λογική «αν θέλετε μας δίνεται» και την ίδια στιγμή «κόβουμε στο μισό τη φορολογία για τα μερίσματα».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση, του κόστους των παραπάνω ρυθμίσεων, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν είναι ακριβής. Αντίθετα επιλέγονται γενικές και αόριστες φράσεις.