Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεθόδευση εκ μέρους της διοίκησης των ΕΛΠΕ -υπό την ανοχή της κυβέρνησης- προκειμένου να περάσει η επιχείρηση υπό τον πλήρη έλεγχο του Ομίλου Λάτση, χωρίς αυτός μάλιστα να χρειαστεί να καταβάλει ούτε ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, η μεθόδευση έχει να κάνει με την αλλαγή του καταστατικού, που αναμένεται να εγκριθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση των μετόχων της εταιρείας στις 20 Μαϊου και μέσω της οποίας καταργείται το δικαίωμα του   του κράτους να ορίζει 7 από τα 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και η εκπροσώπηση των εργαζομένων, όπως ισχύει από τότε που συγχωνεύτηκαν τα ΕΛΠΕ με την Πετρόλα.

Ειδικότερα, με το ισχύον εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες σύστημα, από τα 13 μέλη του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ τα εφτά τα όριζε το Δημόσιο, τα δύο η Paneuropean του Ομίλου Λάτση, άλλα δύο ήταν εκπρόσωποι των υπόλοιπων μετόχων και δύο ήταν εκπρόσωποι των εργαζομένων που εκλέγονταν με καθολική ψηφοφορία. Η προτεινόμενη αλλαγή του άρθρου 20 του καταστατικού των ΕΛΠΕ προβλέπει ότι στο εξής «το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από έντεκα (11) μέλη τα οποία εκλέγονται στο σύνολό τους από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, και τα οποία διακρίνονται σε εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν υπολείπονται του ενός τρίτου (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του και αν προκύψει κλάσμα, στρογγυλοποιείται στον αμέσως εγγύτερο ακέραιο αριθμό».

Η «ένοχη σιωπή» της κυβέρνησης

Αξιοσημείωτη είναι την ίδια στιγμή η σιωπή εκ μέρους της κυβέρνησης μπροστά σε αυτή την πρωτοβουλία της διοίκησης των ΕΛΠΕ, η οποία έγινε γνωστή την Μεγάλη Πέμπτη.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο κατέχει το 35,5% των μετοχών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με τα ερωτήματα σχετικά με το τι θα πράξει ο εκπρόσωπός του στην επίμαχη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης να είναι σοβαρά. Αρκετοί μάλιστα εκτιμούν πως εφόσον υπερψηφίσει την εισήγηση του Δ.Σ. για τον νέο τρόπο εκλογής των μελών του, καταργώντας έτσι το προνόμιο του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία, εγείρονται ερωτήματα απιστίας εις βάρος του Δημοσίου.

Επιπλέον, ενισχύονται και οι εκτιμήσεις ότι η Paneuropean του Ομίλου Λάτση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υπονομεύσει και να οδηγήσει σε αποτυχία τελικά, τον Απρίλιο του 2019, τον διαγωνισμό για την από κοινού με το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) πωληση του 50,1% των ΕΛΠΕ.

Σημειώνεται πως μέσα στο 2020 ο Ομιλος Λάτση, μέσω της Paneuropean, αύξησε το 2020 το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ στο 47%.

Οι αντιδράσεις εργαζομένων και αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με την ΕφΣυν, οι προτεινόμενες αλλαγές γίνονται με πρόσχημα την εναρμόνιση με τους αναμορφωμένους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών (Ν. 4706/2020), συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης εκπροσώπησης των γυναικών (με την πρόβλεψη ελάχιστης ποσόστωσης 25%), στο όνομα της οποίας εξοστρακίζονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα

Με κοινή ανακοίνωσή τους τα τέσσερα σωματεία που εκπροσωπούν τους πάνω από 3.000 εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, χαρακτήρισαν «πολιτικό και οικονομικό έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου μια τέτοια απόφαση», υποσχόμενοι να την οδη- γήσουν «στον κάλαθο των αχρήστων».

Την Τετάρτη συνεδρίασε και πάλι για το θέμα το Δ.Σ. του βασικού σωματείου των ΕΛΠΕ (Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέ- λαια), το οποίο έχει ήδη αποστείλει επιστολές στους ηγέτες όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, ζητώντας συναντήσεις για το επίμαχο θέμα, ενώ προσανατολίζονται σε δύο 24ωρες απεργίες.

Πρωτοβουλίες μέσα κι έξω από τη Βουλή για να ακυρωθεί η μεθόδευση προανήγγειλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εφη Αχτσιόγλου και Σ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι «οι ενεργειακοί φορείς της χώρας δεν είναι ιδιοκτησία του κ. Μητσοτάκη για να τους χαρίζει σε ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ και οι βουλευτές Αρβανιτίδης και Μουλκιώτης τόνισαν την πλήρη αντίθεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε οποιαδήποτε τέτοια μεθόδευση τόσο στα ΕΛΠΕ όσο και σε οποιαδήποτε άλλη Α.Ε. του Δημοσίου.

«Το πραξικόπημα κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας/Ομίλου Λάτση δεν πρέπει να περάσει. Η απεμπόληση του Δημόσιου συμφέροντος πέρα από τεράστιο πολιτικό ζήτημα είναι ενδεχομένως και θέμα απιστίας, τουλάχιστον για τους εκπροσώπους του Δημοσίου», επισημαίνει ανακοίνωση των Τμημάτων Βιομηχανίας και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί την κυβέρνηση να ενεργήσει ώστε το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ να ανακαλέσει την απόφαση και να θωρακίσει με νομοθετική ρύθμιση την πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, όπως ισχύει από τη συμφωνία μετόχων το 2003».