Με πρόσχημα την… ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, με σαθρό άλλοθι μια – ανύπαρκτη – οδηγία της Κομισιόν, και με την υπουργό Παιδείας να επικαλείται λόγους… εμπιστευτικότητας και «δημοσίου συμφέροντος» για να μην καταθέσει επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα στην Βουλή, η «κυβέρνηση της αριστείας» ετοιμάζεται να ψηφίσει σήμερα ένα από τα πιο προκλητικά νομοθετήματα της θητείας της – την διάταξη που εξισώνει τους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων με τους πτυχιούχους των ΑΕΙ και τους δίνει ισότιμη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς πρόσληψης στην δημόσια εκπαίδευση.

Ads

Πρόκειται για το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας το οποίο έχει συγκεντρώσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και από τους ίδιους τους συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας. Παρά ταύτα, η αρμόδια υπουργός – η ίδια, που δεν γνωρίζει ποιο ακριβώς του ΑΕΠ διατίθεται για τις δαπάνες της Παιδείας – Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε να πάρει πίσω την επίμαχη διάταξη που μπαίνει πλέον σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο αίτημα σε ονομαστική ψηφοφορία τίθενται δύο ακόμη διατάξεις, εκείνες που προβλέπουν την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων (με πρόσχημα εδώ την σύνδεσή της με την αξιολόγηση των ΑΕΙ) και την επ’ αόριστον αναστολή της λειτουργίας 37 πανεπιστημιακών τμημάτων.

Η επιμονή Κεραμέως, όσο και η προκλητική στάση της υπουργού στην Βουλή, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα και τις προθέσεις της κυβέρνησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει ευθέως πολιτικό service στην πελατεία των κολεγίων.

Η ανάρτηση που έκανε χθες στο Facebook ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι ενδεικτική, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

Ads

«Η κυβέρνηση της «αριστείας» από τη μία σχεδιάζει να επαναφέρει τη βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφήνοντας έτσι έκτος δημοσίων ΑΕΙ χιλιάδες νέες και νέους κάθε χρόνο, και από την άλλη επιβραβεύει όσους δε δίνουν καν εξετάσεις, αλλά πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολέγια. Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που δίνει πρόσβαση στο δημόσιο σε αποφοίτους κολεγίων ισότιμα με τους πτυχιούχους ΑΕΙ, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα φανερώνει πως το βασικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ούτε η αριστεία ούτε η αξιοκρατία αλλά η πελατεία. Η πελατεία των κολεγίων. Μόνο που οι νέες και οι νέοι της χώρας μας δεν είναι πελάτες.

Είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Και δικαιούνται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση».

Παράλληλα, πηγές της Κουμουνδούρου τόνιζαν ότι η αίσθηση εξυπηρέτησης πελατειακού τύπου συμφερόντων ενισχύεται από την ατεκμηρίωτη άρνηση της υπουργού Παιδείας να καταθέσει στην Βουλή την επίμαχη επιστολή της Κομισιόν την οποία η Νίκη Κεραμέως επικαλείται ως ευρωπαϊκή «εντολή» για την εξομοίωση των πτυχίων κολλεγίων και ΑΕΙ και, μάλιστα, με απειλή επιβολής κυρώσεων.

Πρόκειται για την επιστολή που, όπως αποκάλυψε το tvxs.gr και σε πλήρη αντίθετη με τα όσα υποστηρίζει η υπουργός, δεν έχει καμία σχέση με την ισοτιμία πτυχίων που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνον πολύ ειδικά θέματα επαγγελματικής αναγνώρισης σε περιορισμένες κατηγορίες που αφορούν κυρίως τα επαγγέλματα υγείας και δεν έχουν καμία σχέση με την δημόσια εκπαίδευση.

Παρά τα επίμονα ωστόσο αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ η Νίκη Κεραμέως αρνείτο έως χθες πεισματικά να καταθέσει την επιστολή στα πρακτικά της Βουλής επικαλούμενη υποχρέωση… εμπιστευτικότητας.

Σ’ αυτό το σκηνικό, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τολμά καν να υπερασπιστεί ιδεολογικά την απόφασή της για εξομοίωση των πτυχίων κολλεγίων και ΑΕΙ και οχυρώνεται πίσω από ψεύδη περί δήθεν ευρωπαϊκής εντολής».

Ο ίδιες πηγές τονίζουν πως το επίμαχο άρθρο 50 του νομοσχεδίου Κεραμέως κινείται εκτός συνταγματικών πλαισίων καθώς παρακάμπτει ντε φάκτο το άρθρο 16 του συντάγματος και καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να περάσει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας.