Με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της ένοχης των δύο κατηγορουμένων, μπαίνει αύριο στην τελική ευθεία η δίκη για την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο. 

Ads

Σήμερα, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εισαγγελέας έκανε πιεστικές ερωτήσεις στον αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενο επανάφεροντας το θέμα της συνδρομής μετά το έγκλημα που θεωρεί ότι προσέφεραν οι γονείς του Ροδίτη κατηγορούμενου και η γιαγιά του ώστε να εξαφανιστούν στοιχεία από τον τόπο της άγριας δολοφονίας, που έλαβε χώρα στην εξοχική κατοικία της οικογένειας. 

Η εισαγγελική αρχή εκτιμά ότι οι δυο κατηγορούμενοι, ο πατέρας και η γιαγιά του Ροδίτη καθώς και η αδερφή του δεύτερου κατηγορούμενου που κατέθεσε στο δικαστήριο, λένε ψέματα και πίεσε για στοιχεία. Μάλιστα ο κατηγορούμενος ζήτησε κάποια στιγμή διακοπή της δίκης αλλά η αρχή αρνήθηκε λέγοντας του χαρακτηριστικά: «Όχι εδώ δεν είσαι στο Hilton είσαι κατηγορούμενος». 

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο modus operandi των δύο κατηγορουμένων σύμφωνα με το οποίο ο εν λόγω κατηγορούμενος έφερνε τα κορίτσια στον Ροδίτη, ο οποίος έβαζε τα χρήματα λόγω της οικονομικής επιφάνειας της οικογένειάς του.

Ads

Οι διάλογοι που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικοί:

Εισαγγελέας: Πότε τη γνώρισες; (εννοεί το θύμα)

Ο κατηγορούμενος Αλέξανδρος περίπου 21 ετών σήμερα απαντάει λέγοντας ότι τη γνώρισε το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 2018. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι με τον συγκατηγορούμενο του προσέλκυαν κοπέλες και τις μοιράζονταν και ότι την ίδια ημέρα που γνώρισε την Ελένη, είχε προηγηθεί περιστατικό με άλλες δυο κοπέλες που ξεκίνησαν να πάνε για Λίνδο αλλά γύρισαν πίσω τελευταία στιγμή καθώς μια από τις κοπέλες το ζήτησε προβάλλοντας, όπως είπε, μια δικαιολογία. «Εμένα με πείραξε που αυτές είπαν ψέματα το πήρα εγωιστικά» είπε ο κατηγορούμενος.

Η εισαγγελέας στο σημείο αυτό είπε: «ίδιο modus operandi εσύ φέρνεις τις κοπέλες».

Εισαγγελέας: Πάντως δεν την ήξερες μια εβδομάδα την Ελένη που μας είπε η αδελφή σου;

Στις συνεχείς ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με το πώς ήταν το σπίτι της Ελένης, ο κατηγορούμενος δεν μπόρεσε, σύμφωνα με την εισαγγελέα, να πείσει ότι το είχε επισκεφτεί, όπως ισχυρίστηκε στην απολογία του. «Θα πείτε την αλήθεια επιτέλους. Δεν έχεις πατήσει ποτέ στο σπίτι της Ελένης, είναι όλα ψέματα».

Στη συνέχεια η εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο για την αρχική του κατάθεση όπου ανέφερε ότι είχε δει την Ελένη το πρωί να πίνει ρετσίνα με καφέ, ενώ τώρα ισχυρίστηκε ότι έπινε βότκα. «Εκτός από διαστρεμμένη, σεξομανή, ιδιόρρυθμη και παρανοϊκή που την είπε ο συγκατηγορούμενος είναι και αλκοολική;». Ο κατηγορούμενος στο σημείο επανήλθε στην αρχική του κατάθεση λέγοντας ότι έπινε ρετσίνα αλλά άνευ καφέ.

Σχετικά με το μήνυμα που και οι δυο κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι έστειλε η Ελένη στον δεύτερο κατηγορούμενο ρωτώντας τον «αν ψήνεται για τρίο», εκείνος επέμενε ότι τέτοιο μήνυμα υπήρξε αλλά το διέγραψε μετά το περιστατικό επειδή φοβήθηκε. Τότε, η εισαγγελέας του είπε ότι τέτοιο μήνυμα δεν υπάρχει και ότι αν υπήρχε θα μπορούσε μεν να το έχει διαγράψει αλλά να το έχει αποθηκεύσει με τρόπο που εκείνος θα γνώριζε μόνο.

Όταν ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι πήραν το φορτηγάκι του Ροδίτη, επειδή εκείνος δεν είχε λεφτά για βενζίνη να πάρει το δικό του, η εισαγγελέας είπε: «Η δίκη μου εντύπωση είναι ότι τα οικονομικά σου ελλείμματα τα κάλυπτε ο άλλος. Ο ένας βρίσκει τα κορίτσια, εσύ δηλαδή και ο άλλος βάζει τα λεφτά».

Όταν πια η εισαγγελέας ρωτάει τον κατηγορούμενο για τη στιγμή που έφτασαν κάτω από το σπίτι της Ελένης μετά τις 11:30 το βράδυ εκείνος ισχυρίζεται ότι έστειλε μήνυμα στην Ελένη που της έγραφε «φτάσαμε» και ότι εκείνη του απάντησε: «ποιοι φτάσατε;».

Κατηγορούμενος: Ανέβηκα πάνω

Εισαγγελέας: Σου είπε να ανέβεις;

Κατηγορούμενος: Όχι

Εισαγγελέας: Δεν ήξερε ποιος ήταν ο Μανώλης; Ανέβηκες να επιλύσεις τη διαφωνία;

Η εισαγγελέας του υπενθύμισε την κατάθεση της φίλης της Ελένης σύμφωνα με την οποία εκείνη την ώρα μιλούσαν στο τηλέφωνο και η Ελένη της είπε πως χτύπησε το κουδούνι και ότι μάλλον  θα είναι το παιδί που γνώρισε.

Εισαγγελέας: Η ώρα είναι περασμένη και η Ελένη αναρωτιέται ποιος είναι; Για ποια συνεννόηση μου μιλάς; Εγώ σου λέω ότι πάς ξαφνικά χωρίς καμία συνεννόηση και όταν κατεβαίνεις σε πιάνει η κάμερα.

Ακόμη η εισαγγελέας αμφισβήτησε τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι η Ελένη τους είχε προτείνει ομαδική συνεύρεση και αντέτεινε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα τους δέχονταν σπίτι της και ότι δεν είχε λόγο να πάει στη Λίνδο. Επικαλέστηκε βίντεο στο οποίο ο Ροδίτης κάθεται στη καρότσα. «Γιατί δεν κάθεστε όλοι μαζί και οι τρεις μαζί μπροστά. Ήταν νύχτα χειμώνας έκανε κρύο και εσύ γιατί είσαι ανήσυχος από κάτω και κόβεις βόλτες όπως σε δείχνει το βίντεο; » είπε η εισαγγελέας.

Κατηγορούμενος: Θέλω μια διακοπή

Εισαγγελέας: Όχι εδώ δεν είσαι στο Hilton είσαι κατηγορούμενος

Η εισαγγελέας επέμενε ότι η Ελένη τον ακολούθησε γιατί η συμφωνία τους ήταν να πάνε για σουβλάκια και για αυτό το λόγο του ζήτησε να κάνουν στάση στη περιοχή Κάλαθος όπου υπάρχει σουβλατζίδικο, το οποίο όμως εκείνη την ώρα ήταν κλειστό. Είπε επίσης ότι πιθανόν εκείνη την ώρα ο πρώτος κατηγορούμενος να πρότεινε να πάνε σπίτι του στη Λίνδο για φαγητό, το οποίο η Ελένη ούτε ήξερε που βρίσκεται. Ακόμη όπως ανέφερε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να ήταν και αυτό που η Ελένη αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και για αυτό έστειλε μήνυμα στη φίλη ζητώντας της να επικοινωνήσει μαζί της σε μια ώρα.

Η εισαγγελέας στάθηκε και στον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι εκείνο το βράδυ ότι οι τρεις τους έπαιξαν θάρρος ή αλήθεια και κατά το οποίο ρωτούσε μόνο ο Μανώλης και απαντούσε η Ελένη. Η εισαγγελέας τόνισε ότι αυτός ο ισχυρισμός προβλήθηκε για πρώτη φορά από τον κατηγορούμενο και είπε στον κατηγορούμενο: «Έχεις δώσει πολλές απολογίες η πρώτη στους Λιμενικούς είναι συμβατή με την αλήθεια, μετά από τη στιγμή που μπαίνουν οι δικηγόροι λες ασυναρτησίες και μάλιστα ανατρεπόμενες».

Η εισαγγελέας αμφισβήτησε την ιατρική γνωμάτευση που έφερε η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορούμενου σύμφωνα με την οποία η παθητική στάση του κατηγορούμενου οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή. Ο δεύτερος κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι υπήρχε στο υπνοδωμάτιο στρώμα όπως και ο συγκατηγορούμενος του. Το στρώμα όμως αυτό δεν έχει βρεθεί.
Εισαγγελέας: Να καταγραφεί ότι υπήρχε στρώμα στο δωμάτιο. Το πειστήριο αυτό δεν βρέθηκε θα πρέπει να εξετάσουμε το ρόλο της γιαγιάς του πατέρα και της μητέρας του α’ κατηγορούμενου στην ιστορία. Για αυτούς λέω ευθαρσώς ότι ψευδόρκησαν, όπως και η αδελφή του β’ κατηγορουμένου. Ο β’ κατηγορούμενος επέμεινε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο έγκλημα και έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει την ύπαρξη και δεύτερου μαχαιριού. Περιέγραψε τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ελένης να γλιτώσει.

Κατηγορούμενος: Η Ελένη χτυπιόνταν ο Μανώλης την είχε πιάσει δυνατά και δεν μπορούσε να αντιδράσει, έσπρωχνε έκλαιγε

Εισαγγελέας: Με τα χέρια τι έκανε;

Κατηγορούμενος: Δεν είδα τα χέρια της

Εισαγγελέας: Δεν τα είδες γιατί της τα κράταγες και εναλλάσσονταν οι ρόλοι

Εισαγγελέας: Γιατί τη σκέπασες με σεντόνι;

Κατηγορούμενος: Για να μην κρυώσει.

Εισαγγελέας: Τραγέλαφος… Μετά από όλο αυτό το ξύλο και τη  βία σκέφτηκες μήπως κρυώσει; Αυτό έγινε για να μην σας πάρει κανείς μάτι….

Κατηγορούμενος: Όχι

Εισαγγελέας: Πως κατεβήκατε τις σκάλες;

Κατηγορούμενος: Με το σεντόνι στο κεφάλι

Εισαγγελέας: Δεν ντρέπεστε για αυτά που λέτε; Θες να μας πεις ότι έκανε τη βόλτα της;

Κατηγορούμενος: Αυτή είναι η αλήθεια

Μέλος δικαστηρίου: Ποιος καθάρισε το αυτοκίνητο

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω

Μ. δικαστηρίου: Δεν σκεφτήκατε ότι πρέπει να καθαρίσετε και το αυτοκίνητο δεν είχατε αγωνία για το αμάξι μη το δει ο πατέρας του συγκατηγορούμενού σας;

Κατηγορούμενος: Εγώ δεν είχα λόγο να έχω αγωνία, αυτός τα έκανε.