«Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαπός, έρχονται στη χώρα μας και μας κάνουν κακό». Δεν έχουν περάσει ούτε δύο ώρες από το μαχαίρωμα του μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και οι δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας ομολογούν το ρατσιστικό κίνητρό της στον αστυνομικό που τους μετέφερε στο Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων, όπως κατέθεσε χθες ο ίδιος ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου που δικάζει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Ads

Στο εδώλιο κάθονται οι Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος που σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν ρατσιστικό.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι το θύμα – που πήγαινε στη λαϊκή για να πιάσει δουλειά – τους έκλεισε τον δρόμο με το ποδήλατό του την ώρα που εκείνοι είχαν βγει ξημερώματα μέσα στον χειμώνα για να στρώσουν το μηχανάκι και κατευθύνονταν στη Νέα Σμύρνη, όπου είναι τα σπίτια τους.

Υποστηρίζουν επίσης ότι προηγήθηκε χειροδικία εκ μέρους του Λουκμάν, ότι είχαν μαζί τους τα μαχαίρια λόγω της δουλειάς τους και τα έδωσαν στην αστυνομία και πως δεν έχουν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Ads

Ωστόσο, κατά τις έρευνες της αστυνομίας στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν 121 φυλλάδια της ναζιστικής οργάνωσης και αυτοκόλλητα, ενώ και οι δύο είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ως προς τους υπόλοιπους ισχυρισμούς τους, ας δούμε τι κατέθεσαν χθες τέσσερις αστυνομικοί.

Πρόκειται για τους δύο αστυνομικούς που τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 ειδοποιήθηκαν να μεταβούν στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, όπου αντίκρισαν αναίσθητο τον 27χρονο Πακιστανό και, αφού κάλεσαν το ΕΚΑΒ και συνέλεξαν πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, έδωσαν σήμα ότι αναζητούνται δύο άτομα που επιβαίνουν σε ασημί σκούτερ χωρίς πινακίδες.

Λίγο αργότερα οι άλλοι δύο αστυνομικοί εντόπισαν τους δράστες και τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων.

Ισχυρισμός πρώτος: Το θύμα χειροδίκησε

Και οι τέσσερις αστυνομικοί κατέθεσαν ότι δεν είδαν τους δράστες να φέρουν μώλωπες, εκδορές ή να έχουν σκισμένα ρούχα.

Ισχυρισμός δεύτερος: Οι δράστες κατευθύνονταν στα σπίτια τους

Και οι τέσσερις αστυνομικοί υποστήριξαν ότι ο πιο σύντομος δρόμος από το σημείο της δολοφονίας για τη Νέα Σμύρνη είναι μέσω Χαμοστέρνας και Καλλιθέας και όχι μέσω Πειραιώς, Ομόνοιας και Συντάγματος, όπου εντοπίστηκαν οι δράστες.

Ισχυρισμός τρίτος: Το θύμα τούς έκλεισε τον δρόμο με το ποδήλατο

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο της δολοφονίας, έναν δρόμο με πλάτος 8,70 μ., κατέθεσαν ότι αριστερά και δεξιά υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και ανάμεσα 4-5 μέτρα ελεύθερος δρόμος.

«Ο ένας κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι επί πέντε λεπτά και ο άλλος επί οκτώ δεν μπορούσαν να προσπεράσουν με μηχανάκι 250 κυβικών ένα ποδήλατο. Είναι δυνατόν;», ρώτησε η πολιτική αγωγή, με τον έναν αστυνομικό να απαντάει αρνητικά και τον δεύτερο να σημειώνει: «Αν ήμουν εγώ θα είχα μεγάλη άνεση να το προσπεράσω».

Χαρακτηριστική ήταν στο σημείο αυτό η παρέμβαση του εισαγγελέα που ρώτησε: «Ακόμα και αν το ποδήλατο που προπορευόταν έκανε ζιγκ ζαγκ, ήταν λόγος να μαχαιρώσουν τον οδηγό του;».

Ισχυρισμός τέταρτος: Τα μαχαίρια ήταν εργαλεία της δουλειάς τους και τα έδωσαν στην αστυνομία

«Ο Λιακόπουλος είχε το μαχαίρι στο παπούτσι του, το είχε κρύψει για να μην εντοπιστεί εύκολα. Ηταν το μαχαίρι που είχε πάνω αίμα. Ο Στεργιόπουλος μου είπε ότι είχε το μαχαίρι για την ασφάλειά του», κατέθεσε ο ένας από τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι συνέλαβαν τους δράστες, ενώ ο δεύτερος πρόσθεσε: «Δεν άκουσα τον Στεργιόπουλο να λέει ότι είχε μαχαίρι για επαγγελματικούς λόγους, ούτε είπε ότι το είχε στο χέρι του, ο συνάδελφός μου το είδε».

Ισχυρισμός πέμπτος: Δεν είχαν επίγνωση ότι είχαν μαχαιρώσει αλλοδαπό

Ο τέταρτος μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε υποστηρίξει στην πρώτη του κατάθεση, πως «ένας από τους δράστες παραδέχτηκε σε ερώτηση συναδέλφου μου ότι “είχαμε επεισόδιο με έναν Πακιστανό”» και μίλησε για την έξαρση επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών το 2013, προσθέτοντας πως «τότε άκουγα από τα ΜΜΕ ότι τις επιθέσεις αυτές τις έκανε η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή».

Ο τρίτος σημείωσε ότι «τους ρώτησα αν έγινε σκηνικό με αλλοδαπό και μου είπαν ναι», ενώ ο δεύτερος κατέθεσε ότι «έμαθα πως παραδέχτηκαν συμπλοκή με αλλοδαπό από συνάδελφό μου».

Αλλά ο ισχυρισμός αυτός είχε ήδη καταρρεύσει παταγωδώς από τα πρώτα λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης του δικαστηρίου, όταν ο πρώτος μάρτυρας στεκόταν μόλις τρία μέτρα μακριά από τους κατηγορούμενους και απαντούσε κατηγορηματικά στις ερωτήσεις της θορυβημένης από την κατάθεσή του υπεράσπισης: «Είμαι σίγουρος ότι μου είπαν: “Οι αλλοδαποί έχουν έρθει στη χώρα μας, μας κάνουν κακό. Καλά δεν του κάναμε;”. Λέω αυτό που άκουσα».

Σ’ αυτό που προκάλεσε αναστάτωση στην υπεράσπιση στάθηκαν σε δήλωσή τους στην «Εφ.Συν.» οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης και Τάκης Ζώτος: «Η αποδεικτική διαδικασία είναι πάντοτε ζωντανή και σήμερα (σ.σ.: χτες) για πρώτη φορά προέκυψε το πολύ σημαντικό στοιχείο να ομολογούν οι κατηγορούμενοι, συνομιλώντας με αστυνομικούς, το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας. Η μαρτυρία αυτή εισφέρεται για πρώτη φορά και έπεσε σαν βόμβα στο δικαστήριο καθώς επιβεβαιώνει πλήρως την πρωτόδικη απόφαση που έκρινε ότι το κίνητρο ήταν ρατσιστικό».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Ιανουαρίου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών