Οι συντάξεις σε πρώτο πλάνο στον Τύπο της Τρίτης μετά την παρουσίαση του σχεδίου για το ασφαλιστικό από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ads

Mειώσεις στις νέες συντάξεις από 15% έως και 30%, βαθιές περικοπές – έως και κατάργηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες – του ΕΚΑΣ και μια γκρίζα ζώνη ως προς την προστασία ή μη των υφιστάμενων, κύριων συντάξεων μετά το 2018 περιλαμβάνει το σχέδιο το οποίο από χθες βρίσκεται στα χέρια των δανειστών και των πολιτικών αρχηγών. Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει.

image

«Οι κρυφοί κώδικες του Ασφαλιστικού» είναι ο τίτλος του Έθνους που σημειώνει ότι έρχονται σαρωτικές αλλαγές στον υπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων, του εφάπαξ αλλά και των εισφορών.
 
image

Ads

«Προσαρμογή- σοκ στο ασφαλιστικό» είναι ο τίτλος που επιλέγει η Καθημερινή. Η εφημερίδα επισημαίνει: «Μόνη στη δίνη του ασφαλιστικού καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση, καθώς οι χθεσινές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς απέβησαν άκαρπες, με την κυβερνητική πρόταση, που συνιστά «προσαρμογή-σοκ», να συναντά ήδη και τις σοβαρές ενστάσεις της τρόικας».
 
image

«Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της τρόικας» στο πρωτοσέλιδο των Νέων. «Ενώπιον ισχυρών πιέσεων των δανειστών για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε χθες στα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση για το Ασφαλιστικό. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναζητήσει συμμαχίες με ευρωπαϊκά ταξίδια, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια προσέγγισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης» γράφει η εφημερίδα.
 
image

«Οι νέοι συνταξιούχοι πληρώνουν τα σπασμένα» σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών. «Δεν μειώνονται τα καταβαλλόμενα ποσά, ωστόσο λιγότερα θα εισπράττουν όσοι βγουν στη σύνταξη μετά την 1/1/2016. Οι αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με τους αγρότες, θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω της ασφαλιστικής εισφοράς 20%, η οποία προτείνεται».
 
image

«Ολική ανατροπή στις συντάξεις» βλέπει η Ημερησία που σημειώνει: «Μεσοσταθμικές μειώσεις έως 15% στις νέες συντάξεις. Γλιτώνουν έως το 2018 οι παλαιοί συνταξιούχοι. Σοκ για τους αγρότες, αυξάνονται έως 40% οι εισφορές. Στο ΙΚΑ όλοι οι ασφαλισμένοι, «ψαλίδι» στο εφάπαξ. «Όχι» στο σχέδιο από το σύνολο της αντιπολίτευσης».
 
image

«Διπλό ψαλίδι στις συντάξεις» είναι ο τίτλος της Ναυτεμπορικής. «Σαρωτικές ανατροπές σε ό,τι γνωρίζαμε από τη Μεταπολίτευση μέχρι χθες στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας επιφέρει το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, καθώς αλλάζει τα πάντα» τονίζει η εφημερίδα.
 
image

«Ψίχουλα οι νέες συντάξεις» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας που γράφει: «πέφτουν δραματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης! Η εξίσωση με τον μέσο όρο των αποδοχών. Ένα ταμείο για όλους! Καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. 2.304 ευρώ η ανώτατη (από 2.773), μειώσεις 10% στο εφάπαξ, λιγότεροι δικαιούχοι στο ΕΚΑΣ, με αλλαγές τα κριτήρια χορήγησης!».
 
image

«Η μεγάλη σφαγή των συντάξεων» στο πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου. «Για τους σημερινούς συνταξιούχους: οι περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα υπολογιστούν τώρα, θα «βαπτιστούν» προσωπική διαφορά και θα εφαρμοστούν από το 2018. Για τους νέους ασφαλισμένους: ψαλίδι έως και 15% με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αναλυτικοί πίνακες με τις συντάξεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τους τωρινούς μισθούς» γράφει η εφημερίδα.
 
image

«Πρόταση διάσωσης συντάξεων και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» γράφει η Αυγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Καμία περικοπή στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις. Εγγυημένη εθνική σύνταξη 384 ευρώ για όλους στα 67. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων 360 ευρώ».
 
image

«Έγκλημα διαρκείας και κοροϊδία το σχέδιο της κυβέρνησης» γράφει ο Ριζοσπάστης. «Η «κοροϊδία» της κυβέρνησης δεν πρέπει να πιάσει τόπο. Η νέα επίθεση θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με τη μαζική εργατική – λαϊκή απάντηση. Να μη χαθεί ούτε λεπτό!» σημειώνει η εφημερίδα.