Σε 12 μήνες φυλακή με αναστολή καταδικάστηκε ο υποψήφιος βουλευτής και στέλεχος της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης – Καράμπελας που είχε δηλώσει ότι θέλει να κάνει «σαπούνια» τους πρόσφυγες. 

Ads

Ο Πλωμαρίτης κρίθηκε τελεσίδικα ένοχος σήμερα από το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για παραβίαση του άρθρου 1 παρ. 1 του αντιρατσιστικού νόμου 979/1979 (προτροπή σε ενέργειες δυνάμενες να προκαλέσουν μίσος, βία και διακρίσεις με βάση την εθνικότητα). Το δικαστήριο, κατόπιν πρότασης του εισαγγελέα, διατήρησε την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, όπως αναφέρει το Jail Golden Dawn. 

Υπενθυμίζεται ότι o Πλωμαρίτης μιλώντας στην κάμερα του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γεωργούση, στο καφενείο «Hobby» (Πιπίνου 111) της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα τον Μάιο του 2012, χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως: 

«Είναι πρωτόγονοι, είναι μιάσματα, είναι υπάνθρωποι… γιατί είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους. Σαπούνια γιατί είναι και ωραίο, ξέρεις όχι για ανθρώπους. Γιατί είναι και χημικοί αυτοί, μπορεί να πάθουμε κανά… να βγάλουμε κανένα καντήλα, κανά τέτοιο… Θα τα χουμε σαπούνια για τα αμάξια, σαπούνια για τα πεζοδρόμια… Θα φτιάχνουμε κτίρια, κάνα λαμπατέρ να φτιάξουμε με το δέρμα τους…», «τα δόντια να πάρουμε…» κλπ. 

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Πλωμαρίτη Γιάννης Ζωγράφος αμφισβήτησε τη νομιμότητα της λήψης του βιντεοσκοπημένου υλικού, όμως – κατόπιν διακοπής – ο κληθείς μάρτυρας Κωνσταντίνος Γεωργούσης προσκόμισε την εισαγγελική πράξη αρχειοθέτησης της μήνυσης που είχε καταθέσει ο Πλωμαρίτης σε βάρος του για παράνομη βιντεοσκόπηση. Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, που κατά το δικαστήριο έχει παράξει “οιονεί δεδικασμένο”, η βιντεοσκόπηση του Πλωμαρίτη έγινε εν γνώσει του και κατόπιν έγκρισής του. Συνεπώς, το δικαστήριο προχώρησε κανονικά στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Ads