Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της αποτίμησης της πορείας των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από το 2008 έως το 2017, διαπιστώνει ότι τα έκανε όλα λάθος στην Ελλάδα, την οποία θυσίασε για χάρη των τραπεζών, η Μιράντα Ξαφά, με άρθρο της στην «Καθημερινή» υποστηρίζει ότι όλα από το ΔΝΤ ήταν καλώς καμωμένα, τασσόμενη κατά των μέτρων ελάφρυνσης, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

Ads

Σημειώνεται ότι η Μιράντα Ξαφά είναι αντιπρόεδρος της Δράσης, η οποία ανέστειλε την κομματική της δραστηριότητα και έχει ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και φέρεται να είναι μια εκ των άτυπων συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Αν πράγματι ενδιαφερόταν για τους πολλούς, ο κ. Τσίπρας θα συνέχιζε τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης» λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν «επιδοματική λαίλαπα» που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Επισημαίνει δε ότι «δεν θα είναι ο ίδιος στην κυβέρνηση για να τα υλοποιήσει», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι πρόθυμη να τα υλοποιήσει.

Το αποκορύφωμα της νεοφιλελεύθερης προσέγγισής της εστιάζει στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Η κυβέρνηση νομοθετεί ρυθμίσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ίσχυαν πριν από την κρίση» υποστηρίζει ανενδοίαστα και προσθέτει «Ο κ. Τσίπρας δεν αρκέστηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε. Δήλωσε ότι στο τέλος του έτους θα υπάρξουν “ακόμα θετικότερες ειδήσεις” για την υπεραπόδοση της οικονομίας που θα δώσει τη δυνατότητα για νέες παροχές».

Ads

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, αφού επέκρινε τον πρωθυπουργό που δεν ρώτησε τους πιστωτές, αποσαφήνισε για άλλη μια φορά τη θέση της δεξιάς αντιπολίτευσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, τη μη εφαρμογή της ήδη ψηφισμένης περικοπής του αφορολογήτου το 2020 που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να δημιουργηθεί περιθώριο μείωσης των φορολογικών συντελεστών».