Την ανησυχία της Κομισιόν για τα όσα λέγονται αναφορικά με την αξιοπιστία των στοιχείων του 2009 για το ελληνικό χρέος συμμερίζεται το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις

Ads

Σε σχετική ερώτηση ο Τζέρι Ράις, παρότι σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη, τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Κομισιόν αναφορικά με τα όσα λέγονται στην Ελλάδα για την αξιοπιστία των στοιχείων. 

«Έγινε σημαντική πρόοδος μετά το 2010 για αξιοπιστία των στοιχείων και είναι πολύ σημαντικό αυτή η πρόοδος να διατηρηθεί» τόνισε και είπε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα συζητήσει με τις αρχές, ώστε «οι πληροφορίες που μας δίνονται να είναι ακριβείς». 

Διαβάστε επίσης:

Ο Τζέρι Ράις αναφέρθηκε επίσης στα ευρήματα της ανεξάρτητης επιτροπής για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης λέγοντας ότι έχουν συζητηθεί και αξιολογηθεί και έγινε μια σειρά αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ανέφερε για παράδειγμα τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και τόνισε ότι έχουν γίνει προσαρμογές στο πρόγραμμα.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο Τζέρι Ράις ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα απαιτείται «ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις». Για το πότε θα παρθεί η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τόνισε ότι αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πότε θα υπάρξει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα χρέους (DSA).

Σημειώνεται ότι η ομάδα του ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4. 

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, στην περίπτωση της Ελλάδας η διαδικασία αυτή δεν έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των προγραμμάτων που ήταν σε εξέλιξη. Όπως εκτίμησε ο χρόνος που θα απαιτηθεί είναι δυο εβδομάδες.