Μια πρώτη προειδοποίηση προς την Αθήνα ότι θα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο της δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου συνιστά η έκθεση του ΔΝΤ που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών κατά τη Σύνοδο της G20 στην Άγκυρα το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα καλείται να μείνει πιστή στους όρους της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ενταθεί η πίεση από πλευράς Βρυξέλλων.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση καταγράφει επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, αν και επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη συμφωνία και το νέο πρόγραμμα του ESM.

Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί πως ενδεχόμενη μη εφαρμογή των συμπεφωνημένων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας ή της μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, θα μπορούσε να επαναφέρει τις οικονομικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζει, πάντως, ότι το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ έχει βελτιώσει την εμπιστοσύνη και τις οικονομικές συνθήκες και έχει αυξήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ads

Εντούτοις, ξεκαθαρίζει πως το πρόγραμμα θα πρέπει να παραταθεί, εάν δεν υπάρχει επαρκής βελτίωση του πληθωρισμού.