Βαριά φιλελεύθερη ατζέντα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κι έναν… γάμο συμφέροντος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Πολ Τόμσεν φαίνεται να φέρνει το νέο «σύμφωνο συμβίωσης» Ελλάδας και ΔΝΤ που επισφραγίστηκε στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας.

Ads

Η αναγκαστική, νέα συγκατοίκηση με το Ταμείο, που στην πράξη επιβλήθηκε από το Βερολίνο, διαμορφώνει νέα δεδομένα και επιτείνει την πίεση στην Αθήνα για το ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ θέτει ως βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα ακόμη πιο επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα από εκείνες που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μεταρρυθμιστικό «εγχειρίδιο» του Ταμείου φέρει υπογραφή Τόμσεν και αξιώνει κατάργηση κάθε κρατικής επιχορήγησης και χρηματοδότηση των συντάξεων μόνον από τα έσοδα των Ταμείων, περικοπές και στις κύριες συντάξεις καθώς και σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Αναλυτικά, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά:

• Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έως 1% για εργοδότες και εργαζομένους, έναντι συνολικής αύξησης 1,5% που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Ads

• Τερματισμό κάθε κρατικής επιχορήγησης και να χρηματοδότηση των συντάξεων μόνον από τα έσοδα των ταμείων.

• Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

• Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και στις επικουρικές συντάξεις

• Περαιτέρω μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών

• Πλήρη κατάργηση των εφάπαξ

• Αμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ

Η συγκεκριμένη ατζέντα φέρεται να είναι προϊόν διαβούλευσης και, υπό διαμόρφωση, συμφωνίας ανάμεσα στον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αμφότερες τις πλευρές να θεωρούν πολύ «ήπιες» τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

«Ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν γάτα» είναι μάλιστα, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, η φράση που αποτυπώνει τις διαθέσεις του Ταμείου στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το αυστηρότερο σχέδιο παρεμβάσεων συζητήθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες και στη συνάντησή που είχαν ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε και ο Πολ Τόμσεν στο Βερολινο, την ίδια μέρα που βρισκόταν στην γερμανική πρωτεύουσα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.