Η τεχνική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – δανειστών έχει κλείσει οριστικά και πλέον το μόνο που μένει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η διευθέτηση του θέματος του χρέος. Στόχος, όπως έχουν διαμηνύσει όλες οι πλευρές, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να επισφραγιστεί με την τελική συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Ads

ΔΝΤ και Γερμανία συνεχίζουν τις κινήσεις τους στην «σκακιέρα» του χρέους αναζητώντας τη «δημιουργική ασάφεια» που θα επιτρέψει και στους δύο να δηλώσουν ικανοποιημένοι. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν επενδύσει επικοινωνιακά στην αυστηρή γραμμή και δεν θέλουν «φασαρίες» εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Από την άλλη, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους εναρμονισμένο με το καταστατικό του Ταμείου ώστε να μπορεί να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο.

«Nein»…

Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει πεπεισμένη πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί θετικά στο επόμενο Eurogroup, όμως η θέση της για το χρέος, τουλάχιστον επίσημα, δεν έχει αλλάξει. Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ads

Αν και παραδέχτηκε πως η βιωσιμότητα του χρέους θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες, έστρεψε το επίκεντρο της συζήτησης στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Το ύψος (σημ: 3,5%) και η διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σημαντικοί παράγοντες για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

Η απάντηση του Τόμσεν

Πάντως το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό σε όλους τους τόνους πως χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τονίζοντας πως αυτά αποτελούν και προϋπόθεση για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία με τη σειρά της αποτελεί πάγιο αίτημα του Βερολίνου για τη συνέχιση του προγράμματος.

Συνέχεια στη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου έδωσε ο Πολ Τόμσεν. Σε ενημέρωση που έκανε στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, σχετικά με τη συμφωνία Αθήνας – δανειστών, ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη φρόντισε να στείλει μήνυμα στο Βερολίνο.

Ο Πολ Τόμσεν, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τη Γερμανία, επισήμανε πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει οριστούν άμεσα και πως χρειάζεται μια «πραγματική δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο σημείωσε πως η ποσοτικοποίηση των μέτρων μπορεί να γίνει και αργότερα.

Το ΔΝΤ φέρεται να θέτει ως ορόσημο για μια ενδεχόμενη σύγκλιση επί του θέματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τη Σύνοδο των υπουργών του G7, η οποία θα διεξαχθεί στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 έως τις 13 Μαΐου. Σε αυτήν εκτός απρόοπτου θα συμμετάσχει και η Κριστίν Λαγκάρντ και αναμένεται στο περιθώριο να συνέλθει το Washington Group, όπου θα παρουσιαστεί στην διευθύντρια του Ταμείου ένα πακέτο με προτάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το επικρατέστερο σχέδιο

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, αναφέρει πως οι δανειστές έχουν καταλήξει και προετοιμάζουν το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Εξάλλου το σύνθημα για λήψη μέτρων σχετικά με το χρέος είχαν δώσει και οι θεσμοί (Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ, ΕΚΤ) μετά τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Ως επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται μια ανταλλαγή χρέους μεταξύ ΔΝΤ και ESM. Ειδικότερα αυτό που προτείνεται είναι ο ESM να αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ. Με αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ θα έχει τη διαβεβαίωση ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του από τον ESM και όχι από την Ελλάδα, η οποία θα επωφεληθεί από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τα χαμηλότερα επιτόκια. Εξάλλου, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα είναι «ήδη σαφές ότι η Αθήνα μακροπρόθεσμα δεν θα χρειαστεί όλα τα χρήματα από το βαρύ πρόγραμμα των 86 δις ευρω καθώς σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόλις 36 δις ευρώ».

Αν η εν λόγω πρόταση θα είναι τελικά και αυτή που θα πείσει και τις δύο πλευρές, ΔΝΤ και Βερολίνο, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου όπως επισήμανε και αξιωματούχος της Κομισιόν στόχος είναι στις 22 Μαΐου να έχουν κλείσει όλα.