Aνοικτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, το ΔΝΤ να ζητήσει και από την αντιπολίτευση να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας λίγο πριν αυτή οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «ακόμη δεν βρισκόμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο (σ.σ της επίτευξης συμφωνίας). Επιπροσθέτως ο ίδιος διέψευσε ότι ήδη το Ταμείο έχει πραγματοποιήσει επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ads

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο ίδιος, παρόλο που στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών έχει σημειωθεί πρόοδος παραμένουν διαφορές μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά. Επεσήμανε ότι « έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές». Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι «κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα είχε έρθει στο προσκήνιο ύστερα από δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος κατήγγειλε τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο όπως είχε πει έχει αιτήματα που από κανέναν δεν θα γίνονταν αποδεκτά. Για παράδειγμα ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητάει και από την αντιπολίτευση να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων.

Αρχικά υπήρξαν διαρροές από το Ταμείο που διέψευδαν τις αναφορές Σαπέν, ενώ κοινοτική πηγή σημείωσε πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση σε ό,τι αφορά στα μέτρα για μετά το 2019. Στη δημόσια αντιπαράθεση παρενέβη και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε πως θεωρεί δεδομένο ότι για την εφαμοργή των μέτρων σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα πρέπει να δεσμεύεται και η αντιπολίτευση.  

Ads

Η απάντηση της ΝΔ

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της αντιπολίτευσης. Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης», αναφέρει η ΝΔ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. «Οι δηλώσεις του κ. Ράις, επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Άρα, θα πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος στα ψέματα του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας», συνεχίζει η ΝΔ και προσθέτει πως «είναι επίσης σαφές ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν είμαστε κοντά στο στάδιο της συμφωνίας». «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τους πολίτες. Επομένως, να μην ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση καμία συνευθύνη», υπογραμμίζει η Πειραιώς.