Μια πρόσθετη βοήθεια και πιθανότητα και ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης, παρά την επιστροφή στις αγορές, ενδέχεται να χρειαστεί η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Ταμείου, Ρέζα Μογκαντάμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την άποψη πως η Ελλάδα θα χρειαστεί «περισσότερη χρηματοδότηση» εξέφρασε και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πόλ Τομσεν. 

Ads

 
Ο Ρέζα Μογκαντάμ εκτίμησε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί το νέο δανειακό πακέτο την επόμενη διετία. «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές», τόνισε, σύμφωνα με το Έθνος.
 
Ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Ταμείου υπογράμμισε πως υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας, από το τέλος του 2012 για παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας για όσο διάστημα αυτή εφαρμόζει με συνέπεια το Πρόγραμμα.
 
Παράλληλα χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενώ απέδωσε την ελληνική επάνοδο τόσο στην επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος, όσο και στη δέσμευση των ευρωπαίων για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. 

Για ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης έκανε λόγο και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πόλ Τομσεν, ο οποίος χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές «ορόσημο», αλλά όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος απάντησε:

«Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2016 και κατά την άποψή μας, δεν χρηματοδοτείται πλήρως σε όλο το διάστημα μέχρι το 2016 . Θα πρεπει να βρεθούν πρόσθετα χρήματα και αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει την επόμενη αναθεώρηση.Δεν ψάχνουμε κάποιο μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια από τον επίσημο τομέα»

Ads

Σημειώνεται πως το Σάββατο και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τονίζοντας πως «δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους». «Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», σημείωσε «αδειάζοντας» τη «φιλόδοξη» ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, υποστηρίζει πως η χώρα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων. «Τώρα που η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές διαψεύδει το ‘τρίτο μνημόνιο’, κάποιοι αμήχανα σέρνονται από τις εξελίξεις», γράφει μεταξύ άλλων.