Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας, με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και ευρωπαϊκούς κύκλους να του δείχνουν την πόρτα της εξόδου (αν αυτό καταστεί οικονομικά εφικτό), αλλά και το ίδιο το Ταμείο να εκφράζει τις επιφυλάξεις του.

Ads

Ο ελληνικός και ευρωπαϊκός προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι η λάθος συνταγή που το ΔΝΤ επιμένει να εφαρμόζει, μπορεί να αποφευχθεί αν βρεθεί μία… εν οικώ εναλλακτική. «Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της» δήλωσε την Παρασκευή από τη Ρώμη, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsamed.

«Φαντάζεστε ένα πρόγραμμα σαν το ελληνικό να είχε εφαρμοσθεί σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα; Θα ήταν απόλυτα καταστρεπτικό. Γι’ αυτό και χρειάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για να αποφύγουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «την παρουσία του ΔΝΤ την θέλησαν οι χώρες εκείνες οι οποίες αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στο πλαίσιο, ένα μόλις μήνα πριν ομάδα εργασίας του ΔΝΤ που εκπόνησε ειδική μελέτη υπό την επίβλεψη του Πολ Τόμσεν «είδε» αντοχές και για νέες μειώσεις μισθών στην Ελλάδα, μετά από τρία Μνημόνια.

Ads

Την ίδια ώρα που ο Νίκος Παππάς κατέστησε σαφές ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντιζε στην Αθήνα να θέσει το ζήτημα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κερί, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας και είχε συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η απεμπλοκή αποκτάει υπόσταση μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει υπολογιστεί στα 18 δις ευρώ, όταν όμως περίπου τόσα είναι τα οικονομικά οφέλη που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα κέρδη από τις αποκρατικοποιήσεις και τα πλεονάσματα. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη φαίνεται να εξετάζει την «ευκαιρία» να προχωρήσει μόνη της χωρίς να έχει στην καρδιά της έναν οργανισμό με τον οποίο συμφωνεί μεν στο δόγμα της λιτότητας, αλλά διαφωνεί και σε πολλά σημεία για τον τρόπο εφαρμογής της.

Γερμανοί και Φινλανδοί ωστόσο φαίνεται να θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πάσει θυσία προκειμένου να συνεχίσουν να το χρηματοδοτούν.

Επιφυλάξεις και από το ΔΝΤ

Και το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει εκφράσει με τον τρόπο του την επιθυμία να αποχωρήσει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσει τη χρηματοοικονομική εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης το νωρίτερο τον Ιανουάριο και αφού πρώτα αξιολογήσει τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθάρισε προχθές ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. «Η εμπλοκή μας στο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους», σημείωσε και είπε πως η «επιβίβαση» (on board) του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασισθεί μετά τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου, χωρίς να προσδιορίζει τη χρηματική του εμπλοκή