Εκτός του 3ου ελληνικού προγράμματος θα μείνει, σε πρώτη φάση, το ΔΝΤ όπως επιβεβαίωσε και επίσημα εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ads

Ο εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει νωρίτερα οι Fnancial Times, δήλωσε ότι το Ταμείο δεν θα μπει ενεργά σε νέο πρόγραμμα πριν υπάρξει συμφωνία με την ευρωζώνη που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους – πριν, δηλαδή, οι ευρωπαίοι πουν το τελικό «ναι» στην ελάφρυνσητου ελληνικού χρέους.

«Το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει μόνο ένα πρόγραμμα που είναι διεξοδικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως «θα χρειαστεί χρόνος» έως ότου η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι συμφωνήσουν στο απαραίτητο πλαίσιο για νέο πρόγραμμα.

Ο ίδιος πάντως επεσήμανε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες, ενώ επιβεβαίωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε την Τετάρτη την έναρξη των συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα.

Ads

Η εμπιστευτική έκθεση

Νωρίτερα, οι Financial Times είχαν γράψει πως στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ παρουσιάστηκε εμπιστευτική έκθεση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πακέτο εάν προηγουμένως δεν υπάρξει ρητή συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με την τετρασέλιδη «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση που είναι στα χέρια των FT, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ «θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής» για να διασφαλίσουν

ότι το νέο πρόγραμμα της ευρωζώνης “συνάδει με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο”.

Ομως «δεν μπορεί να υπάρξει staff level agreement σε αυτή τη φάση». Το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε μια «δεύτερη φάση», όταν η Ελλάδα θα έχει «συμφωνήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων» και, κυρίως, «αφού οι δανειστές της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει για ελάφρυνση χρέους».

Υπ. Οικονομικών: Το ΔΝΤ μετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι είναι γνωστή η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Είναι δεκάδες οι αναφορές της κυρίας Λαγκάρντ στο θέμα αυτό», ανέφεραν συγκεκριμένα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις».