Ένας μαθητής εσπερινού λυκείου της Λάρισας παρελαύνει μουτζώνοντας τους επισήμους οι οποίοι παρακολουθούν την εκδήλωση της εθνικής επετείου του ΟΧΙ από την εξέδρα. Κάποιοι δυσανασχετούν και αποδοκιμάζουν. Άλλοι ικανοποιούνται και επικροτούν. Το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την εκπαιδευτική κοινότητα, δηλώνει στο tvxs.gr η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας Κωνσταντίνα Πράντζου, ενδεχομένως ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για την τιμωρία του μαθητή. Στο μεταξύ, σάλο έχει προκαλέσει η περιβόητη μούτζα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το twitter.

Ads

 
Μετά το τέλος της παρέλασης η οποία στιγματίστηκε από τη χειρονομία του μαθητή, σαφώς ενταγμένη στο… κλίμα των ημερών, ένας από τους αποδέκτες αυτής της κίνησης, ο δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης, παρενέβη προκειμένου να μην υποστεί κυρώσεις ο νεαρός.
 
Πάντως, η κ. Πράντζου ερμηνεύει τις δηλώσεις του δημάρχου ως απαλλακτικές για μία ενδεχόμενη αστική ή ποινική τιμωρία, διαχωρίζοντας τη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Από παιδαγωγική άποψη, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε  σε τέτοιου είδους συμπεριφορές», δηλώνει, ωστόσο, παραπέμποντας στο σύλλογο καθηγητών του 3ου εσπερινού λυκείου Λάρισας ως αρμόδιο για την όποια απόφαση.
 
«Στο σχολείο του μαθητή, και σε άλλα σχολεία ανά τη χώρα, βρίσκονται επίσης πολλοί μαθητές οι οποίοι δεν επικροτούν ανάλογες αντιδράσεις, που δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως θαρραλέες: δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ικανότητα να σηκώσει κανείς το χέρι του και να μουτζώσει», σημειώνει η περιφερειακή διευθύντρια, η οποία τονίζει ότι κανείς μαθητής δεν εκβιάστηκε προκειμένου να λάβει μέρος στην παρέλαση.
 
«Αυτό ήταν σαφές από μέρους μας, διότι ενδεχομένως κάποιος μαθητής να είχε και ιδεολογικό πρόβλημα το οποίο γίνεται απόλυτα σεβαστό, συνεπώς, ο συγκεκριμένος μαθητής συμμετείχε για να δημιουργήσει αυτό το show», προσθέτει.
 
Στο μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα, η χειρονομία του μαθητή έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους χρήστες του facebook και του twitter, με τις απόψεις να διίστανται. Για πολλούς, ο μαθητές προχώρησε σε μια «εθνική μούτζα» και γι’ αυτό θα πρέπει «να αγιάσει το χέρι του». Τα «μπράβο» δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, κατά τη γνώμη των οποίων η συγκεκριμένη κίνηση συμβολίζει την αγανάκτηση του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητείται να μην υποστεί ο μαθητές την παραμικρή κύρωση.
 
Από την άλλη πλευρά, γίνεται αναφορά στο «ιερό» της παρέλασης το οποίο, όπως πιστεύουν, θα πρέπει να διαφυλάσσεται από οποιουδήποτε είδους προσβολή, στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας εναντίον του φασισμού. Οι υποστηρικτές ανάλογων απόψεων αποδίδουν πρόθεση απλού εντυπωσιασμού στο μαθητή, ο οποίος κατά τη γνώμη τους υπολείπεται ουσιαστικού πολιτικού υπόβαθρου.