Διχάζουν τη συνοχή του συντηρητικού συνασπισμού στη Γερμανία οι εκλογικές σκοπιμότητες, καθώς χθες κορυφαία στελέχη του εμφανίστηκαν με αντικρουόμενες θέσεις έναντι της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ – επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπροέδρου των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – εξέφρασε στην Süddeutsche Zeitung την άποψη ότι η Γερμανία θα πρέπει να αφήσει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.  

«Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά σπάζοντας το «ταμπού» του Σόιμπλε περί της αδιαπραγμάτευτης συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Και πρόσθεσε ότι «στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με το επίμαχο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ». Υποστήριξε τέλος ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ads

Ο Φόλκερ Κάουντερ όμως, επικεφαλής της Κ.Ο. των CDU/CSU (συντηρητικός συνασπισμός της Μέρκελ), άδειασε τον Βέμπερ. 

Μιλώντας στο περιοδικό Focus προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες και ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ειδάλλως «δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης». 

Επίσης ο Χανς Μίχελμπαχ, από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού, απέρριψε τις δηλώσεις Βέμπερ χαρακτηρίζοντας κι αυτός τη συμμετοχή του Ταμείου αναγκαία και καταλογίζοντας στον ευρωβουλευτή ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς προσυνεννόηση. 

Κυβερνητικές πηγές: Απόψεις του ΕΛΚ τα όσα είπε ο Βέμπερ

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν τις δηλώσεις Βέμπερ στη Süddeutsche Zeitung με την επισήμανση ότι απηχούν περισσότερο απόψεις βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι όχι την επίσημη γερμανική θέση, η οποία δεν έχει αλλάξει και θεωρεί αναπόφευκτη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.