Ηχηρό και διπλό είναι το μήνυμα που έστειλαν στον πλέον επίσημο τόνο η Δικαιοσύνη και η ΕΛΑΣ προς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, διασφαλίζοντας στον πλέον επίσημο τόνο τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Νοvartis αλλά και τον ίδιον το θεσμό, απέναντι σε ένα κρεσέντο επιθέσεων, απειλών, καταστρατηγήσεων και αφόρητων πιέσεων. 
 

Ads

Η παρατεταμένη απόπειρα της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την κατάθεση των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αυτοπροσώπως χωρίς την προστασία του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα απέτυχε παταγωδώς, παρά τις μεθοδεύσεις. Τόσο ο Άρειος Πάγος όσο και η ΕΛΑΣ, απάντησαν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «σπάσε» η ανωνυμία των δύο μαρτύρων, που οι ίδιοι αποφασίζουν τον τρόπο της κατάθεσής τους. Υποδεικνύουν δε στην Προανακριτική Επιτροπή ότι από την πλευρά της Δικαιοσύνης, η Εισαγγελία Διαφθοράς είναι αυτή που αποφασίζει για το καθεστώς προστασίας και ότι η Αστυνομία διασφαλίζει απόλυτα την ανωνυμία κάθε κατάθεσης έναντι οποιοιασδήποτε αρχής, ακόμη και της Προανακριτικής Επιτροπής. 

Μετά το οριστικό ναυάγιο του σχεδίου των στελεχών της πλειοψηφίας και τη δικαίωση των προστατευόμενων μαρτύρων, κοινοβουλευτικές πηγές επιβεβαίωνουν στο Tvxs.gr ότι ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποιός παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, θα καταθέσει με καλυμμένα χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, επικοινώνησε με τους εισηγητές των κομμάτων τους οποίους και ενημέρωσε σχετικά, επισημαίνοντας ότι η εξέταση θα γίνει όπως επιθυμεί ο προστατευόμενος μάρτυρας.

Σωρεία παραβιάσεων από την πλειοψηφία 

Προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, η κυβέρνηση καταστρατήγησε το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, τις υποδείξεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της ΕΛΑΣ αλλά και την συνταγματική τάξη, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στη δικαστική εξουσία. Μάλιστα, στελέχη της δεν δίστασαν να απειλήσουν δημόσια  τους εμπλεκόμενους, ιδιαίτερα ελεγχόμενοι για σοβαρές ποινικές ευθύνες όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που στοχοποίησε πολίτη ως έναν από τους δύο μάρτυρες και ο οποίος εισφέρει σοβαρά στοιχεία σε βάρος του. Aλλά και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έφτασαν στο σημείο να μιλούν ανοιχτά για την ταυτότητα των δύο μαρτύρων, παραβιάζοντας κάθε ηθικό και δεοντολογικό φραγμό. 

Ads

Σε επίπεδο θεσμικό, η εξέλιξη αυτή θεωρείται μια μεγάλη νίκη των θεσμών. Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο tvxs.gr ότι η μάχη αυτή κερδήθηκε γιατί η δικαστική εξουσία δεν επέτρεψε το πραξικόπημα της εκτελεστικής εξουσίας. Εκτιμούν ότι ο αγώνας που δόθηκε σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο ανέδειξε  ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την ανεξαρτησία των θεσμών, ως τελευταίο ανάχωμα για την προστασία του κράτους δικαίου. Όπως τονίζεται, ήταν πολύ σημαντικό, με αφορμή τη Novartis, να μην τρωθεί το κύρος του θεσμού του προστατευόμενου μάρτυρα και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ενώ σε ότι αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, θα επιτρέψει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν απερίσπαστες την τεράστια υπόθεση διαφθοράς. 

Απέτυχε ο πολιτικό ελιγμός

Σε πολιτικό επίπεδο όλοι γνωρίζουν ότι η απίστευτη πίεση σε βάρος των δύο μαρτύρων, που είναι από τους βασικούς παράγοντες της δικογραφίας και “δένουν” τα μαύρα ταμεία της Novartis με πολιτικά πρόσωπα, σκόπευε στη συγκάλυψη της υπόθεσης. Παρόλο που οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πιθανολογούν την ταυτότητά τους, ήθελαν να «σπάσει» το καθεστώς προστασίας ώστε να τους εξοντώσουν για παραδειγματισμό και να οδηγήσουν στη συγκάλυψη. Με πρόσχημα τις εργασίες της Προανακριτικής, που καμία σχέση δεν έχουν με τους δύο μάρτυρες, αλλά λειτουργεί ως αντιπερισπασμός στο μεγάλο πολιτικό κόστος της υπόθεσης. 

Παράλληλα, σε μια υπόθεση, όπου έχουν καταγραφεί διάφοροι ανεξήγητοι θάνατοι ουσιωδών μαρτύρων, οι απειλές που εκτοξεύτηκαν έχουν πλέον βαρύνουσα πολιτική σημασία σε σχέση με την ασφάλειά τους από εδώ και πέρα και αφού διατηρούν το καθεστώς προστασίας. 

Ρήγμα για την κυβέρνηση

Όσον αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς είναι ένα μεγάλο ρήγμα στη φαινομενικά «κυρίαρχη» και «συσπειρωμένη» ΝΔ, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια εποχή εσωστρέφειας ενόψει του συνεδρίου μετασχηματισμού, πετυχαίνει μια σημαντική πολιτική νίκη σε βάρος της κυβέρνησης και θεσμική νίκη για την προστασία των κανόνων του κράτους δικαίου. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε αντανακλαστικά και ανέδειξε το θέμα άμεσα σε διεθνές επίπεδο, φέροντας την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. 

Είναι προφανές ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ σύρθηκαν σε αυτή τη θεσμική εκτροπή από την πίεση που δημιουργούν οι ελεγχόμενοι και διωκόμενοι πρώην υπουργοί τους και, ειδικά για την κυβέρνηση, η πτέρυγα Σαμαρά που προτάσσει τη λογική της εκδίκησης, σε βαθμό αυτοκαταστροφικό. Άλλωστε, ήδη υπάρχουν «φίλια πυρά» σε βάρος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, υπονοώντας κυνικά ότι θα έπρεπε να έχει χειραγωγήσει το αρμόδιο τμήμα της ΕΛΑΣ. 

Οι σημερινές εξελίξεις σε Άρειο Πάγο και Αστυνομία

Σε σχετική αλληλογραφία του αρμόδιου αξιωματικού με τις εισαγγελικές αρχές και την προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τους ισχυρισμούς της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας γύρω από το σκάνδαλο Novartis, επιβεβαιώνεται η επικοινωνία του προστατευόμενου μάρτυρα «Μαξίμου Σαράφη» με τον επικεφαλής του τμήματος προστασίας Μαρτύρων της Ελληνικής αστυνομίας. Στα έγγραφα, επαναλαμβάνεται στον πιο επίσημο τόνο ότι ο μόνος τρόπος εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από την ΕΛΑΣ είναι αυτός που προβλέπεται από τη νομοθεσία, δηλαδή με ηλεκτρονικά μέσα για την προστασία της ταυτότητας των μαρτύρων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.grτο αρμόδιο τμήμα απέστειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης σχετικές επιστολές προς την Εισαγγελία Διαφθοράς και την Προανακριτική, όπου αναφέρεται πως υπήρξε – δύο φορές μέσα στην ημέρα – επικοιωνίας του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»,  ο οποίος εξέφρασε και πάλι την πρόθεση του να συνεργαστεί με την Προανακριτική και να καταθέσει, αφού όμως τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την προστασία των στοιχείων της ταυτότητάς του. 

Από την πλευρά της, η ΕΛΑΣ τον διαβεβαίωσε ότι ο μόνος τρόπος κατάθεσης είναι σε ειδικό χώρο που θα υποδειχθεί και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα ενώ διαβίβασε το σχετικό αίτημα στην Προανακριτική επιτροπή και στην Εισαγγελία Διαφθοράς,  που έχει θέσει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα τον «Μάξιμο Σαράφη». 

Η επικοινωνία αυτή αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι οι προθέσεις όσων ζητούν καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή αυτοπροσώπως οι προστατευόμενοι μάρτυρες κινούνται αντίθετα με την ισχύουσα νομοθεσία και συναντούν την αντίδραση τόσο των εισαγγελικών αρχών όσο και του αρμόδιου τμήματος της ΕΛΑΣ. Αντίστοιχη ήταν άλλωστε και η απάντηση του Αρείου πάγου στις επανειλημμένες οχλήσεις των μελών της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής.

Δώρα Αυγέρη: Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; 

«Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ;», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δώρα Αυγέρη, μετά τις αποκαλύψεις για την επικοινωνία της ΕΛΑΣ με τον προστατευόμενο μάρτυρα. «Τώρα που όπως αποδεικνύεται από την επικοινωνία της Υπηρεσίας Προστατευόμενων Μαρτύρων με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αυτός δεν προσήλθε να καταθέσει,  επειδή δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων;» Τόσο ο μάρτυρας, όσο και οι Αρχές δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξέταση σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες εγγυήσεις από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το θέλουν αυτό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως το φοβούνται;». 
 

Και ο Άρειος Πάγος ακύρωσε τις μεθοδεύσεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

Το δεύτερο «άδειασμα» ήρθε από τον Άρειο Πάγο. Ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απαντώντας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, τόνισε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, απαντώντας στη χθεσινή επιστολή που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που μετέχουν στην προανακριτική, με την οποία ζητούσαν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες δια ζώσης και χωρίς κάλυψη χαρακτηριστικών και αλλοίωση φωνής, ενίσχυσε το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία επιχείρησε να παρακάμψει η πλειοψηφία. 

 
Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Διαβάστε επίσης: