Στον εισαγγελέα έφτασε λίγο μετά τις 6:20 ο ιερέας ο οποίος επιτέθηκε και τραυμάτισε επτά Μητροπολίτες με καυστικό υγρό στη Μονή Πετράκη, κατά τη διάρκεια συνοδικού δικαστηρίου.

Ads

Νωρίτερα, ο 37χρονος Θεοφύλακτος Κάμβος είχε μεταβεί στο Δρομοκαΐτειο για ψυχιατρική αξιολόγηση καθώς είχε επικαλεστεί προβλήματα ψυχικής υγείας.
                                              
«Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό. Ζητώ συγνώμη. Τα υπόλοιπα θα τα πει ο δικηγόρος μου» είπε εξερχόμενος της Εισαγγελίας. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή.

Ο ιερέας, ο οποίος καθαιρέθηκε χθες, και αυτός ήταν όπως φαίνεται και ο λόγος της επίθεσης, έφτασε στον εισαγγελέα χωρίς να φορά τα ράσα του, ενώ πήρε προθεσμία για τη Δευτέρα (28/6) στις 12:00 προκειμένου να απολογηθεί.

Πηγές της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι ο αρχιμανδρίτης, που ανήκει στην Μητρόπολη Βέροιας, φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών.
 
Ο εν λόγω κληρικός, τον αποσχηματισμό του οποίου αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο στο οποίο μετέχουν οι επτά μητροπολίτες, έριξε βιτριόλι κατά των μητροπολιτών στα χέρια και στο πρόσωπο.
 
Ο δικηγόρος του ιερομόναχου Ανδρέας Θεοδωρόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.
 
Όπως υπογράμμισε, ο εντολέας του «χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας», ενώ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του εντολέα του στους τραυματίες και τις οικογένειές τους.
 
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος «πριν από 1,5 μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία συμβάντων στην κλινική των Σερρών».
 
Ο δράστης που οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αρχικά δεν έλεγε λέξη στους αστυνομικούς, ενώ λίγο αργότερα είπε το εξής: «Τους έριξα το υγρό γιατί με καθαίρεσαν», ενώ το καυστικό υγρό φαίνεται να το αγόρασε από το διαδίκτυο.
 
Ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε πως ο εντολέας του λάμβανε μια σειρά από φάρμακα, τα οποία την ώρα της επίθεσης δεν τα είχε μαζί του και για αυτό ζήτησε «να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς και ο ίδιος έχει τραυματιστεί».
 
Από την έρευνα της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία ο δράστης κρατούσε δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό, προλαβαίνοντας να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα, προκύπτει πως ήταν διατεθειμένος να προκαλέσει ανήκεστη βλάβη στους μητροπολίτες που θα επικύρωναν την καθαίρεσή του.
 
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η παρέμβαση του αστυνομικού που βρισκόταν έξω από την αίθουσα, όπου διεξαγόταν το Συνοδικό Δικαστήριο, αποδείχτηκε σωτήρια.
 
Ο αστυνομικός άκουσε τις φωνές για βοήθεια, μπήκε στην αίθουσα και τότε σταμάτησε τον 37χρονο ιερέα, πριν προλάβει να εκτοξεύσει και το δεύτερο μπουκάλι με καυστικό υγρό.
 
Ο 37χρονος βρισκόταν ενώπιον του δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου με το ερώτημα της καθαίρεσης, λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση ναρκωτικών.
 
Η παρέμβαση του αστυνομικού τον ανάγκασε να επιχειρήσει να τραπεί σε φυγή, χωρίς τελικά να τα καταφέρει. Στους αστυνομικούς της Ασφάλειας φέρεται να κατέθεσε ότι επιτέθηκε στους αρχιερείς γιατί θα τον καθαιρούσαν αδίκως. Ο 37χρονος δράστης είναι ιερομόναχος που παλιότερα ανήκε στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και κατόπιν στη Μητρόπολη Βέροιας. Διατηρεί προφίλ στα social media, κάνοντας κατήχηση τους πιστούς.
 
Η αρχή του τέλους για εκείνον στους κόλπους της εκκλησίας ήταν το 2018, όταν είχε συλληφθεί για ναρκωτικά. Αναλυτικότερα, ήταν Ιούνιος του 2018 όταν ο ιερέας συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης.
 
Τότε, λειτουργούσε σε ένα χωριό της Ημαθίας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν τότε ότι η ιδιότητά του ως ιερέας του έδινε την «αυτοπεποίθηση» να πιστεύει ότι οι αστυνομικοί δεν θα τον υποπτευτούν. Οι άντρες της Ασφάλειας, ωστόσο, είχαν «δέσει» την υπόθεση και εντόπισαν κάτω από το ράσο του τα ναρκωτικά. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, κατόπιν κινήθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες της εκκλησίας για την καθαίρεσή του.

Ads

Το πέρας των διαδικασιών αυτών ήταν προγραμματισμένο για χθες στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι.
 
Οι επτά Μητροπολίτες που δέχθηκαν την επίθεση είναι οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γλυφάδας, Δρυϊνουπόλεως, Άρτης, Κασσανδρείας, Ζακύνθου και Γουμενίσσης. Εξ αυτών, στο ΚΑΤ νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Άρτης.