Ποινική δίωξη σε βάρος του Διευθυντή και μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατά τα έτη 2011-2013, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η υπόθεση αφορά τα μαύρα ταμεία του Κέντρου για τις διαφημιστικές καμπάνιες που διενήργησε την περίοδο εκείνη.

Ads

Οι εμπλεκόμενοι διώκονται για το αδίκημα της απιστίας, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι φέρονται να δαπάνησαν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για 4 διαφημιστικές δράσεις, που βάσει νόμου θα έπρεπε να γίνουν δωρεάν, και που προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο 2.480.000 ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου για διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την υπόθεση έχει αναλάβει ανακριτής διαφθοράς που διενεργεί κύρια ανάκριση.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Μαύρα Ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ: Το πόρισμα για τις διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ
Ο Καμμένος καταγγέλλει στην ΕΣΗΕΑ χρηματισμό δημοσιογράφων [ΒΙΝΤΕΟ]
Οι δημοσιογράφοι που φέρονται να έπαιρναν διαφημίσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Τι απαντούν οι δημοσιογράφοι της λίστας ΚΕΕΛΠΝΟ

Η υπόθεση

Η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης.

Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη περίοδο), σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.

Οι επιθεωρητές είχαν διαπιστώσει μάλιστα πως το ΚΕΕΛΠΝΟ «βάφτισε» επιδημικό λοιμώδες νόσημα τον καρκίνο για να φτιάξει μια αντικαρκινική καμπάνια προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ που τελικά ανέθεσε στην εταιρία Mindwork Business Solutions, της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου.

Οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν από το ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αν και υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι τέτοιο δεν αξιοποιήθηκε από την διοίκηση του Κέντρου, με αποτέλεσμα τα δυσθεώρητα αυτά ποσά να καταλήξουν σε τσέπες μιντιαρχών.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες επικοινωνίας και άλλοι τόσοι – αν όχι περισσότεροι – υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ.