Πριν από περίπου δυο μήνες διαγνώστηκε ότι πάσχω από καρκίνο.

Ads

Μετά την απαραίτητη σειρά εξετάσεων, ο γιατρός μου συνέστησε χειρουργική επέμβαση άμεσα. Μπήκα λοιπόν στις 8/12/2014 στο Ιατρικό Κέντρο, όπου χειρουργεί ο ίδιος (ο γιατρός μου, στον οποίο εμπιστεύτηκα τη ζωή μου)  και υποβλήθηκα σε χειρουργείο. Από το λογιστήριο του νοσοκομείου με ενημέρωσαν ότι επειδή τις ημέρες εκείνες τα ιδιωτικά εργαστήρια και νοσηλευτικά κέντρα είχαν επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ (φορέα στον οποίο είμαι ασφαλισμένη) θα πληρώσω εγώ και τα χρήματα που αναλογούν στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια, με την κατάθεση των δικαιολογητικών, θα μου τα καταβάλλει  ο οργανισμός.

Εδώ αρχίζει ένας δεύτερος Γολγοθάς. Αυτή τη φορά όχι με τον καρκίνο, αλλά με την αναλγησία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, του προέδρου κ. Κοντού και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας και του αρμοδίου υπουργού κ. Μάκη Βορίδη.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε, λέει, αποφασίσει πως δεν θα καλύψει καμιά επέμβαση σε νοσοκομείο που βρίσκονταν υπό επίσχεση εργασίας. Και σωστά, παρατηρώ. Γι αυτό κατέβαλα η ίδια ολόκληρο το ποσό και ζήτησα στη συνέχεια να μου επιστραφεί το ποσό που αντιστοιχεί στη  συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ, η οποία ανέρχεται στα 985,30 ευρώ. Η αρμόδια υπηρεσία Παλλήνης του ΕΟΠΥΥ στην οποία ανήκω αρνήθηκε να κρατήσει ακόμη και την αίτησή μου, λέγοντας πως η διοίκηση του οργανισμού τους γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει τις-αυτονόητες κατά τα άλλα- υποχρεώσεις του.

Ads

Ρώτησα: Εάν δεν υπήρχε επίσχεση εργασίας των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν θα κατάβαλε ο ΕΟΠΥΥ το ποσοστό συμμετοχής του απευθείας στο νοσοκομείο;

Μου απάντησαν: Βεβαίως!

Ρώτησα: Γιατί τότε αρνείται την αυτονόητη αυτή υποχρέωσή του προς εμένα, που κλήθηκα να καταβάλω ολόκληρο το ποσόν;

Μου απάντησαν: Ας αναζητούσατε κάποιον άλλο γιατρό, σε κάποιο άλλο νοσοκομείο που δεν συμμετείχε στην επίσχεση εργασίας…

Αν δεν το καταλάβατε, ζητούν από μια ασφαλισμένη ασθενή που μόλις διαγνώστηκε με καρκίνο να αφήσει τον γιατρό-χειρουργό  που εμπιστεύτηκε τη ζωή της και να απευθυνθεί στον… Χρυσό Οδηγό προς αναζήτηση  άλλου χειρουργού που να χειρουργεί σε νοσοκομείο που δεν μετέχει στην επίσχεση εργασίας!

Δεδομένου ότι δεν ζητώ τίποτα παραπάνω από το ποσό που θα κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ απευθείας στο νοσοκομείο εάν δεν υπήρχε η επίσχεση, οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι  με τη συμπεριφορά της αυτή, η διοίκηση του οργανισμού, είτε είδε την ευκαιρία να γλυτώσει κάποια χρήματα που αναλογούν στις υποχρεώσεις του, είτε θέλει να τιμωρήσει τους ασφαλισμένους γιατί έκαναν  χρήση των δικαιωμάτων τους.

Προχωρώντας το σκεπτικό μου, γιατί να μην δεχθώ ότι ο ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να κατεβαίνουν τα ιδιωτικά εργαστήρια και νοσοκομεία σε επίσχεση, ώστε να γλιτώνει τη συμμετοχή που πρέπει να καταβάλλει; Παράλογο, θα πείτε. Ποια λογική έχει τότε η στάση του απέναντι σε έναν ασφαλισμένο που δίνει μάχη για τη ζωή του, τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η μάχη είναι και πολύχρονη και πολυδάπανη;

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ρίχνει τις ευθύνες στον υπουργό υγείας κ. Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι δεν έχει εντολή να καταβάλει αυτό που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται. Από το αρμόδιο υπουργείο μου απάντησαν ότι ο υπουργός ασχολείται με τις εκλογές και διεκπεραιώνει μόνον τις επείγουσες υποθέσεις!… (Το ποιός ιεραρχεί το «επείγον» μιας υπόθεσης είναι άλλη ιστορία!)

Για την ιστορία, αναφέρω ότι μετά την επιμονή μου στο παράρτημα του ΕΟΠΥΥ Παλλήνης που ανήκω κράτησαν την αίτησή μου με αντίγραφα των δικαιολογητικών –«αφήστε τα αλλά δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι», ήταν η απάντηση του υπαλλήλου.

Αναγκάζομαι να απευθυνθώ στον τύπο διεκδικώντας όχι τόσο τα 985,30 ευρώ που είναι η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στην πρώτη φάση της περιπέτειας που μπήκα με την υγεία μου, αλλά κυρίως την αξιοπρέπεια του ασθενή, του ασφαλισμένου, του πολίτη!

Με τιμή

Α. Κ.

image

image

image