Προβάδισμα 6,1 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της RASS που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ACTION 24.

Ads

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 30,8% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 24,7%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,9%, το ΚΚΕ με 6,1%, η Ελληνική Λύση με 3,3% και το ΜέΡΑ25 με 3,1%. Σημειώνεται οτι σε προηγούμενη δημοσκόπηση της RASS, που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2022, η «ψαλίδα» ήταν στις 7,8 μονάδες. 

image

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 36% της πρόθεσης της ψήφου στην ερώτηση «ποιο κόμμα μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα» με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει το 16,6%, ενώ στην ερώτηση «ποιο κόμμα σας κάνει να αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια», το 34,3% ψηφίζει Νέα Δημοκρατία και  ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 14,3%.

Ads

Η μεγαλύτερη διαφορά εμφανίζεται στην ερώτηση «ποιο κόμμα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα εθνικά θέματα» με τη Νέα Δημοκρατία να αγγίζει το 48,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 12,8%. Στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας, το 55% των ερωτώμενων της δημοσκόπησης εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ είναι στο 78,6%.

Η έρευνα καταγράφει επίσης τη δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ακρίβεια. Μεταξύ άλλων, οι 7 στους 10 πολίτες (69,7%) απαντούν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» που εφάρμοσε το υπουργείο Ανάπτυξης «μάλλον δεν έχει αποδώσει» ή «δεν έχει αποδώσει». Ακόμη, το 47,7% δηλώνει πως η οικονομική κατάστασή του φτάνει μόνο για τα αναγκαία ενώ το 15,5% αναφέρει πως η οικονομική του κατάσταση είναι κακή.

image