Στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάζει η εταιρία δημοσκοπήσεων PRORATA στην έρευνά της για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA, στο φόντο της τραγωδίας και με ερωτήματα για τα Τέμπη.

Ads

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση MRB: Στο 2,9% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στην τηλεόραση του ATTICA, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%) στο ερώτημα της δημοσκόπησης της PRORATA για πρόθεση ψήφου και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%. Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Την ίδια ώρα, στα ίδια ποσοστά (3,5 και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, το 16% των πολιτών που ερωτήθηκαν πιστεύει ότι φταίει το «ανθρώπινο λάθος» ενώ το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση αλλά το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Πάντως, σχεδόν 5 στους 10 (48%) θεωρούν ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.

Ads

Θετική είναι η γνώμη των πολιτών για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).

Η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλλει στη διερεύνηση της υπόθεσης (το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή), ενώ επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα.