Τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού στην Κεντροαριστερά, με νέους σε ηλικία πολιτικούς, θέλει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata. 

Ads

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, το 64% προκρίνει τη δημιουργία νέου κόμματος στην κεντροαριστερά αποτελούμενου από νέους ηλικιακά και νέα πρόσωπα στην πολιτική. Το 30% θέλει τη συνεργασία των υπαρχόντων κομμάτων του χώρου, ενώ το 6% δηλώνει «Δ.Ξ/Δ.Α.».

Την ίδια ώρα, ποσοστό 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται σε πολιτικά ίση απόσταση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το 34% τη θεωρεί πιο κοντά στη ΝΔ, λόγω της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Το 15% την βλέπει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 6% απάντησε «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση τι θα θεωρούσαν πιθανό να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, το 78% απάντησε ότι αποκλείει την ψήφο στο Ποτάμι με τη συνεργασία των τριών (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) και το 64% στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά. «Πολύ πιθανό» λέει για το πρώτο σχήμα το 5% και για το δεύτερο το 16%, «ίσως» το 16% και το 18%, αντίστοιχα, και «Δ.Ξ/Δ.Α.» 1% και 2%.

Ads

image
 
Στο θέμα της ηγεσίας, το 57% θεωρεί ότι στις επόμενες εκλογές η ΔΗΣΥ πρέπει να βρεθεί με νέα ηγεσία, εκλεγμένη από τη βάση. Μόνο το 28% λέει «με την παρούσα ηγεσία», ενώ το 15% απαντά «Δ.Ξ/Δ.Α.». Αντίστοιχα, το 56% εκτιμά ότι η ΔΗΣΥ θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές με νέα ηγεσία εκλεγμένη από τη βάση, το 26% με την υπάρχουσα, ενώ το 18% δηλώνει «Δ.Ξ/Δ.Α.».

Στο ερώτημα «σε περίπτωση που η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, ποια στάση πρέπει να κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη;», οι έξι στους δέκα (60%) με αυτοτοποθέτηση στην Κεντροαριστερά απαντούν να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. για τη συγκρότηση κυβέρνησης για να αποφευχθούν νέες εκλογές, το 33% λέει «όχι» και το 7% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Για την ιδεολογικο – πολιτική τοποθέτηση όσων θεωρούν πολύ πιθανό να ψηφίσουν ΔΗΣΥ με αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά, είναι χαρακτηριστικό ότι το συντριπτικό 81% θέλει συνεργασία με τη Ν.Δ., το 14% απαντά «όχι» και το 5% «Δ.Ξ/Δ.Α.».