Μείωση της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Σε σχέση με την άνοιξη (Δημοσκόπηση Μαρτίου) η ΝΔ δείχνει κάμψη της τάξης του 1,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 1,7%. 

Ads

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 12,3%. Τρίτο ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,6% και έπονται η Χρυσή Αυγή με 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,7%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2% και το Ποτάμι με 1,9%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 0,9%. 

Αυτοί που δηλώνουν αναποφάσιστοι αγγίζουν το 12,2%, ενώ αυτοί που δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν λευκό και άκυρο στο 4,9%. Ότι δεν θα ψηφίσει απαντά αυθόρμητα το 9,1%. «Δεν ξέρω δεν απαντώ», δηλώνει το 3,3% ενώ άλλη απάντηση δίνει το 6,9%. Τα ποσοστά αυτά συνολικά φτάνουν το 29,5%. 

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ κερδισμένοι σε σχέση με τα ποσοστά που πήραν τον Μάρτιο είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (+1,6%) και Ποτάμι (+1,2%) που μετέχουν και στον νέο φορέα. Μικρή άνοδος για το ΚΚΕ στο +0,7%, μεγαλύτερη για τη Χρυσή Αυγή στο +2,5%. Τα μικρότερα κόμματα παρουσιάζουν γενικά αύξηση στα ποσοστά τους. 

Ads

image

image

Η ανάλυση της δημοσκόπησης από τον διευθυντή της Palmos Analysis: Πονοκέφαλοι για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής 

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στις 8 μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 30% και το ΣΥΡΙΖΑ 22%. 

image

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 72%. Το 15% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. 

image

image

Η απροσδιόριστη ψήφος

Η απροσδιόριστη ψήφος προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το 32% όσων δεν επιλέγουν σήμερα κάποιο κόμμα τον Σεπτέμβρη του 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό αυτό για τη ΝΔ είναι στο 8%.

image

Προτιμότερη κυβέρνηση

Στο ερώτημα ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 39% ότι θα επιθυμούσαν μια οικουμενική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23% ενώ με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ 13%. 

image

image

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 34% του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 26%. Το 39% των ερωτηθέντων απάντησε αυθόρμητα «κανένας από τους δυο». 

image

image

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις

image

Αποτελεσματικότερη κυβέρνηση ανά τομέα 

image

Η ταυτότητα της έρευνας

image

* Το Σαββατοκύριακο στο tvxs.gr: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας της Palmos Analysis για το νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς και τι πιστεύουν οι πολίτες για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητα φύλλου.