Διχασμένο εμφανίζεται το εκλογικό σώμα σε σχέση με την κατάσταση και την πορεία της χώρας, στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis που δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής. Ο διχασμός αυτός τεκμηριώνεται από το 47% των ερωτηθέτνων που δηλώνουν ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι λανθασμένη, έναντι 44% που θεωρούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ads

Πέρα από την αναμενόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος (72% προς τη σωστή κατεύθυνση) και των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (67% προς τη λανθασμένη κατεύθυνση), ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η ηλικιακή διάσταση των απαντήσεων: στις νεαρές ηλικίες επικρατεί με διαφορά η άποψη ότι η χώρα οδεύει σε λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ στις ηλικίες άνω των 55 ετών επικρατεί, με παρόμοια διαφορά, η άποψη ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή.

Το κυβερνητικό έργο αποτιμάται θετικά από το 45% των ερωτώμενων, ένα ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από την εκλογική δύναμη που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019 και μια ένδειξη ότι, σε γενικές γραμμές, το κυβερνών κόμμα διατηρεί συσπειρωμένο το ευρύτερο πολιτικό του ακροατήριο.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι περίπου 1 στους 4 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει χαμηλή ικανοποίηση (26%), αλλά και ότι περίπου 1 στους 5 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ικανοποιημένος από την κυβέρνηση (20%). Κι εδώ η ηλικιακή παράμετρος είναι σημαντική: οι νεότεροι ψηφοφόροι εμφανίζονται σαφώς πιο επικριτικοί έναντι της κυβέρνησης σε σχέση με τους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών, που εμφανίζονται πλειοψηφικά ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο.

Ads

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών η πλειονότητα εμφανίζεται να ζητάει από την κυβέρνηση πιο δυναμική διεκδίκηση επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, ενώ η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επέ-κταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και στα νησιά της ανατολικής Μεσογείου εμφανίζεται να έχει τη διακομματική αποδοχή των ψηφοφόρων.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να είναι πλέον γεγονός και πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα να βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού, περίπου 2 στους 3 θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε ικανοποιητικά για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος. Η πιο έντονη κριτική καταγράφεται σε σχέση με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς: μάλιστα για το θέμα αυτό η κριτική είναι «διακομματική», καθώς ακόμα και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί η αρνητική άποψη.

Η πλειονότητα των πολιτών δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που αφορούν τη λειτουργία της Παιδείας και των σχολείων, αλλά και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ καταγράφεται και ένα – μειοψηφικό, αλλά πολύ υψηλό – ποσοστό πολιτών που θεωρούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη λειτουργία των σχολείων και την ενίσχυση του συστήματος Υγείας ικανοποιητικά.

Ο ηλικιακός παράγοντας εμφανίζεται κι εδώ ισχυρός: ειδικά για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στην Παιδεία και στα σχολεία, το 60% των νέων 17 – 34 ετών – όπου συμπεριλαμβάνεται σημαντική μερίδα και μαθητών ή φοιτητών/σπουδαστών – δηλώνουν μη ικανοποιημένοι, όπως και το 56% στις μεσαίες ηλικίες (35 – 54 ετών, όπου συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη πλειονότητα των γονέων των μαθητών).

Αντίθετα στις ηλικίες άνω των 55 ετών το ποσοστό ικανοποίησης είναι πλειοψηφικό (54%). 

image

image

image

image

image

Πηγή: Η Αυγή της Κυριακής