Με διαφορά 9,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. 

Ads

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει την ψαλίδα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, όταν η διαφορά ήταν 11,9% υπέρ της ΝΔ. Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 10,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και Λαϊκή Ενότητα 1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 12,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 3,3% Δεν αποφάσισα – Δεν απαντώ και 9,5% Λευκό – Άκυρο – Αποχή.

Πρόθεση ψήφου

image

Ads

image

Εκτίμηση ψήφου 

image

Παράσταση νίκης

image

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 55,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 17,4%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 18,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με 6,4% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,2%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 36,2% απαντά η ΝΔ, το 25,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,4% κανένα κόμμα, ενώ στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 47,8% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 28,3% ΝΔ. 

Η πλειοψηφία δεν θέλει/δεν βλέπει εκλογές 

image

Στο ερώτημα πότε θα θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 28,7% απαντά να προκηρυχθούν άμεσα, πρόωρα το 17,7% και το 41,3%, στο τέλος της τετραετίας, ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 15% απαντά άμεσα, το 27,5% πρόωρα και το 43,7% στο τέλος της τετραετίας.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός 

image

Στην ερώτηση για την καταλληλότητα πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 22,1% των ερωτηθέντων και ο αρχηγός της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,7%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 40,1%.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών 

image

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα

image

Τι λένε οι πολίτες για το μέρισμα και τους πλειστηριασμούς 

Το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο διένειμε η κυβέρνηση, συναντά τη σύμφωνη γνώμη του 67,1% των πολιτών. Το 36,1% θεωρεί ότι ο τρόπος διανομής του κοινωνικού μερίσματος είναι δίκαιος με το 54,1% να τον θεωρεί άδικο, ενώ περίπου το 9,8% δεν παίρνει θέση.

image

image

Για τους πλειστηριασμούς οι πολίτες, σε πρώτο επίπεδο, δηλαδή στην ευθεία ερώτηση εάν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, απαντούν ως εξής: 

Πλειστηριασμοί ακινήτων δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση απαντά το 52,9%. Το 39,1% υποστηρίζει ότι πλειστηριασμοί ακινήτων πρέπει να γίνονται μόνο στην περίπτωση που εφαρμόζονται αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μην πλήττονται τα βασικά δικαιώματα των οικονομικά αδυνάτων. Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους απαντά το 3,6%.

image

image

Το 38,8% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά να γίνει γενναίο κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων και να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων ώστε οι τράπεζες να είναι βιώσιμες και να μειωθεί το χρέος από τα κόκκινα δάνεια το 25,5%. 

Τι λένε οι πολίτες για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική 

Το 80,7% των πολιτών πιστεύει ότι για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική υπάρχουν ευθύνες και το 3,5% θεωρεί πως είναι κυρίως θέμα φυσικών καιρικών φαινομένων. Το 68,1% επιρρίπτει τις ευθύνες στους δήμους της περιοχής, το 60,6% θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη και στην Περιφέρεια Αττικής. Το 37,1% θεωρεί υπευθύνους και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν χτίσει πάνω στα ρέματα.

image

image

Στο ερώτημα «η υπόθεση των εξοπλιστικών έχει επιπτώσεις ή όχι στην κυβέρνηση;» το 55% απαντά πως «έχει σοβαρή βάση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση», ενώ το 20,8% δηλώνει ότι «έχει κάποια βάση, αλλά δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση». 

image

* Η συγκεκριμένη μέτρηση, σύμφωνα με την MRB, αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2017).