Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της MRB – για λογαριασμό του Star – για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, καθώς καταγράφουν την αποδοκιμασία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Ads

Μόνο λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, το 58,4 % αξιολογούν αρνητικά τις εξαγγελίες και το 58,2% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τη θητεία της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται ακόμα σε διψήφιο αριθμό, καθώς ανέρχεται στο 10,9% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά είναι: ΝΔ  34,6%, ΣΥΡΙΖΑ 23,7%,  ΚΙΝ.ΑΛΛ. 7%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3,7%, ΜέΡΑ25 3% κλπ. Υπενθυμίζεται, ότι η προηγούμενη μετρηση της MRB τον Ιούλιο  έδινε προβάδισμα στη νέα ΝΔ 13% (36,8% η ΝΔ έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ). 

Ads

image

image

Αναποτελεσματικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ

Αναλυτικότερα για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το 58,4% των ερωτηθέντων τα αξιολόγησαν ως μη αποτελεσματικά. Το 30,4% κάνει λόγο για σίγουρα θετικά ή μάλλον θετικά μέτρα, με το 11,2% να μην ξέρει ή να μην απαντά.

image

Για την ακρίβεια και την πανδημία

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με την αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά, σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων (64%) κρίνει αρνητικά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και μόλις το 22,7% τις αξιολογεί θετικά, με το 13,3% να μην ξέρει ή να μην απαντά.

Στο εάν υπάρχει κάποιο οικονομικό μέτρο που σας αφορά, από το οποίο έχετε κέρδος, μόλις το 24,3% λέει «ναι» και το 50,9% «όχι», ενώ 24,8% δεν γνωρίζει τι σχετίζεται μαζί του από τις εξαγγελίες, ποσοστό κυρίως αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών.

Στο ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά (54%) την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

image

image

Μικρή αποδοχή ο ανασχηματισμός

Σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, μόνο το 25,1% κρίνει πως ήταν προς σωστή κατεύθυνση, με το 50% να εκτιμά πως ήταν λάθος, ενώ το 25% δήλωσε πως «δεν γνωρίζει, δεν απαντά». Μάλιστα, από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, ο ένας στους τρεις εκτιμά πως ήταν λάθος και οι γνώμες αυτές προέρχονται από το κέντρο της παράταξης.

Όσον αφορά τα πρόσωπα του ανασχηματισμού, το 55,3% δεν έχει θετική γνώμη για τον Θ. Πλεύρη, ενώ τα αισθήματα για τους κ.κ. Θεοδωρικάκο και Στυλιανίδη είναι μάλλον «χλιαρά».  Συγκεκριμένα: 

  • Θεοδωρικάκος: 32,4 θετικά, 35,1 αρνητικά 32,5 ΔΓ/ΔΑ,
  • Στυλιανίδης: 31,4 θετικά 31,8 αρνητικά και 36,8 ΔΓ/ΔΑ
  • Πλεύρης: 21,1, θετικά 55,3 αρνητικά και 23,6 ΔΓ/ΔΑ.

image

image